Pömpöttääkö?®

11.5.2017 | Emmi Pyykkö

Pömpöttääkö?® vatsasi oudosti ja väsyykö selkä helposti? Onko yhteys keskivartaloosi kadoksissa? Huomaatko ryhdin lysähtäneen? Syynä saattaa olla suorien vatsalihasten erkauma.

Alla on asiakkaani kertomus erkauman kuntoutuksesta, johon liittyy vahva vatsan pömpötys(aina erkaumaan ei liity pömpötystä!). Asiakkaani oli lähtötilanteessa muuten hoikka. Tämä erkauma oli yli 10cm leveä alimmaisesta mittapisteestä ylimmäiseen mittauspisteeseen. Leveimmillään se oli navan kohdalta noin 12cm. Aivan upeaa sinnikästä työtä asiakkaani teki kuntoutumisensa eteen ja voi nyt harrastaa hyvällä keskivartalotuella rakastamaansa liikuntaa. Tässä hänen oma teksti:

“Odottaessani esikoisiani, kaksosia, mahani kasvoi todella suureksi ja etupainotteiseksi. Kärsinkin loppuraskaudesta pahoista selkäkivuista ja tuntui, ettei keskivartalossani ollut mitään tukea. En pystynyt juuri liikkumaan ilman mahan tukivyötä, kun selkä kipeytyi pahasti. Kun vauvat syntyivät sektiolla keväällä 2015, huomasin hyvin nopeasti, ettei vauvojen tulo maailmaan palauttanut tilannetta normaaliksi. Keskivartalostani tuntui puuttuvan kaikki tuki enkä pystynyt edelleenkään liikkumaan ilman tukivyötä, se vain vaihtui erilaiseksi. Myöskään mahani näytti edelleen siltä, kuin siellä olisi ollut vielä kolmas lapsi tulossa maailmaan. Tämä siitä huolimatta, että painoni palautui pian normaaliksi. Tiesin, ettei kaikki ollut kunnossa ja kun jälkitarkastuksessa lääkäri kehotti vain aloittamaan urheilun normaaliin malliin edes tutkimatta mahaani, jossa kerroin epäileväni erkaumaa, otin yhteyttä Iraan.

Lähtötilanne muutama kuukausi synnytyksen jälkeen

Kun tulin Iran vastaanotolle pari kuukautta synnytyksen jälkeen, arvelin tilanteen olevan paha. Iran mittaukset todistivat sen, mitä olin osannut aavistella: vatsalihasteni välillä oli erkaumaa lähes 12 cm navan kohdalla ja vain hieman vähemmän ylä- ja alavatsalla. Näillä valtavilla mitoilla ja selkäoireilla terveyskeskuksesta oltiin lähettämässä minua leikkaukseen, mutta sektiokokemuksen jälkeen olin valmis tekemään mitä vain leikkauksen välttämiseksi. Vaikka tilanne oli paha, Ira vakuutti, että toivoa on, ja opasti minulle ensimmäiset harjoitukset. Tulosta syntyi aluksi nopeasti ja melko pian pääsin eroon tukivyön käytöstä. Joka tapaamisella Ira tarkasti erkauman tilanteen ja neuvoi aina seuraavat liikkeet. Hän jaksoi tukea, kannustaa ja kehua edistymisestä, mikä oli suuri apu siinä, että jaksoin tsempata ja tehdä harjoitteita haastavan vauva-arjen keskelläkin. Kun ensimmäisen kerran pääsin taas rakkaan liikuntaharrastukseni pariin ja kunnolla urheilemaan, taisi itku päästä. Olin kuntoutunut Iran oppien avulla tukivyötä jatkuvasti tarvitsevasta, varmasta leikkausjonopotilaasta takaisin lähes entiselleni, normaalisti liikkumaan kykeneväksi ihmiseksi. Suurin muutos tapahtui nopeasti ja lopulta erkauma saatiin lähes normaaleihin mittoihin. Jännesaumaan vatsalihasten välissä haen vielä kimmoisuutta ruokavalion ja liikkeiden avulla ja maha vähän pömpöttää, mutta pääosin olen ihan kunnossa. Lähtötilanteen huomioiden koen lopputuloksen merkittävästi paremmaksi kuin uskalsin edes haaveilla.

 Tilanne kuntoutuksen lopussa:

 Viesti, jonka toivon leviävän muun muassa leikkaustarpeita arvioiville kirurgeille on se, että todella isonkin erkauman voi saada kuntoon ilman leikkausta oikeilla ohjeilla. Toisaalta vääränlaisella liikunnalla tilannetta voi toisaalta vain pahentaa, mikä taas olisi hyvä olla tiedossa esimerkiksi jälkitarkastuksia tekevillä lääkäreillä. Toivoisin, että jokaisella synnyttäneellä olisi pääsy asiaan perehtyneen henkilön vastaanotolle. Mietin Iraa ja hänen ammattitaitoaan edelleen kiitollisena joka kerta kun pompin suosikkijumpassani hiki päässä musiikin tahtiin. Suosittelen häntä lämpimästi.”

Ira kiittää kauniista palautteesta ja silmäkulmat kostuvat ilosta.Saan tehdä työtä jolla on merkitystä.

-kiitos-