Sektion jälkeen kuntoon ja uudelleen raskaaksi

9.9.2017 | Emmi Pyykkö

Ehkäpä olet ajatellut, että sektion riskit olisivat ainoastaan itse leikkaukseen liittyviä. Leikkauksen jälkeiset riskit eivät ole kovin tunnettuja, mutta onneksi uutta tutkimusta tulee koko ajan lisää ja myös huomiota tähän. Vaikka sektiossa ei lihaksia katkotakaan, se vaikuttaa mm. lihaskalvoisiin rakenteisiin ja sitä kautta myös lihasten toimintaan.

Arpi voi jäädä hyvin kiristäväksi eikä tuo arpi ole ainoastaan pinnalla näkyvä viilto, vaan se menee usean kerroksen läpi kohtuun saakka. Arpi muodostuu kollageenista aivan kuin normaali iho. Se muokkautuu vahvemmaksi, mutta se on alkuperäistä heikommin toimivaa. Ei ole ollenkaan harvinaista, että tuntoaistimus on arven alueella erilaista tai siinä on tuntopuutoksia. Arpi voi olla niin kiristävä/kipeä että on vaikea seisoa suorassa. Tämä puolestaan vaikuttaa ryhdin ylläpitämiseen ja kehon kuormitus muuttuu. Arpi voi muodostaa ristisidoksia ja kiinnikkeitä, jotka vaikuttavat kehon keskustan toimintaan. Vatsassa sisäelinten ympärillä on paljon sidekudosta. Keskustan kautta vaikutus voi ulottua koko kehon toimintaan. Kiinnikkeet voivat aiheuttaa kiputuntemuksia ja toiminnallisia ongelmia. Tyypillisiä oireita sektion jälkeen on alaselän tai vatsan alueen kipu, mutta oireet voivat ilmetä myös kauempana. Äitiysfysioterapiassa sekä -osteopatiassa huolehditaan myös arpien käsittelyistä ja liikkuvuuden palautumisesta.

Jaan asiakkaani lähettämän asiakaskokemuksen hänen kertomanaan

Esikoiseni synnytys 12/2013 päättyi lopulta kiireelliseen sektioon. Toivuin sektiosta hyvin, mutta kasvavan vauvan nostelu ja keskivartalon hallinta tuntui pitkään omituiselta ja olo huteralta. Jälkitarkastuksessa neuvolalääkäri antoi luvan kaikenlaiseen liikuntaan. Aloin kuitenkin epäillä erkaumaa ystäväni kokemuksen perusteella, joten pyysin puolisen vuotta myöhemmin lähetettä fysioterapiaan terveyskeskuksesta. Ylilääkäri taputti vatsaani ja totesi, että hyvä vatsa tämä on, mutta antoi kuitenkin pyytämäni lähetteen. Tapaamani fysioterapeutti oli ammattitaitoinen, erittäin ystävällinen ja rohkaiseva, mutta hänellä ei ollut erityistä osaamista erkauman hoitoon. Hän totesi, että jonkinlainen erkauma minulla on, mutta tilanne ei vaikuta kovin pahalta. Sain erkauman hoitoon jumppaohjeet, mutta liikkeet olivat melko raskaita.

Kasvavaa vauvaa hoitaessa ja nostellessa keskivartaloni hallinta tuntui entistä vaikeammalta. Vaikka kilot katosivat, vatsa jäi, ja lapsen kanssa hassutellessa konttausasennossa vatsa tuntui valuvan kohti lattiaa. Vaikka olen harrastanut liikuntaa koko ikäni, nyt monet kevyetkin liikkeet kuntosalilla ja esim. lenkkeily tuntui huonolta, ja monet vatsalihasliikkeet olivat mahdottomia, kun en vain saanut tuntumaa kroppaani.

Noin vuosi synnytyksestä löysin Iran. Oli helpottavaa kuulla, että ongelmani on todellinen ja hoidettavissa. Erkauma oli leveimmältä kohdalta yli 8cm ja suorien vatsalihasten väli hauraan tuntuinen. Kuntoutuminen oli pitkä prosessi, joka välillä myös turhautti, mutta Ira loi uskoa siihen, että koko ajan mennään eteenpäin. Sentti ja milli kerrallaan erkauma pieneni, keskivartalon hallinta helpottui ja olo palautui normaaliksi. Vartalostani tuli toimiva ja näytin jälleen itseltäni. Iran vinkin myötä sain myös hoidettua sektioarpeani ja sen kiinnikkeitä osteopaatti Jutta Aallolla, jonka käsittelyn myötä arven ja alavatsan seutu muuttui sekä tuntumaltaan että ulkonäöllisesti erittäin paljon, palauttaen osin myös kadonneen tunnon.

Tultuani uudestaan raskaaksi loppusyksystä 2016 päätin tehdä voitavani, jotta erkauma ei pääsisi yhtä suureksi kuin viimeksi. Sain Iralta alkuraskauteen sopivat ohjeet, kävin kerran keskiraskaudessa tsekkaamassa tilanteen ja päivittämässä sopivat liikkeet, ja loppuraskaudessa sain ohjeet niin viime metreille kuin toipumiseenkin. Nyt synnytykseen on pari viikkoa aikaa. On mahtavaa huomata, että harjoittelu on todella kannattanut!  Mitat ovat pysyneet melko hyvin keskiraskaudesta loppuraskauteen, vaikka vatsa on kasvanut paljon. Navan kohdalta ja sen yläpuolelta linea alba on 3,5cm leveä ja navan alapuolelta 1,5cm leveä. Elämä ison raskausvatsan kanssa on myös ollut huomattavasti helpompaa kuin viimeksi, sillä ryhti ja keskivartalon hallinta on pysynyt selkeästi parempana. Aktiivista elämää nyt 3,5-vuotiaan esikoisen kanssa ei myöskään ole tarvinnut rajoittaa. Uskon, että raskausajan harjoittelu tulee lyhentämään myös toipumisaikaani olennaisesti, erityisesti, kun voin tällä kertaa saada hyötyä myös kehon spontaanista palautumisesta.

Tässä tämänhetkisestä fiiliksestä.

Kyllä kannatti harjoitella, myös raskausaikana! Synnytyksestä (keisarinleikkaus) on vähän alle 6 viikkoa. Kävin Iralla eilen ja sain vahvistuksen omalle ololleni: erkaumaa ei ole lähimainkaan yhtä paljon kuin tullessani ensimmäisellä kerralla Iran vastaanotolle 1. synnytyksen jälkeen (tällöin synnytyksestä oli kulunut jo vuosi! Suorien vatsalihasten väli on pehmyt ainoastaan sen keskiosasta ja levein kohta on 2,5cm. Ylhäältä ja alhaalta linea alba on jo napakka ja normaalin levyinen. Myös lantionpohjan lihakset ovat hyvässä kunnossa.

 

Koen toipuneeni synnytyksestä jo lähes ennalleni. Voin mm. nostella vauvaa ja leikkiä lasten kanssa normaalisti (isoja taakkoja en vielä nostele leikkauksen takia). Olen käynyt reippailla vaunukävelyillä jo monta viikkoa. Saan keskivartalosta tarvittavan tuen kaikissa arjen tekemisissä, eikä olo tunnu huteralta, kivuliaalta tai epänormaalilta. Kivana bonuksena myös raskausvatsa on pienentynyt nopeasti.

Toipuminen leikkauksesta sujui myös tällä kertaa huomattavasti kivuttomammin. Tähän vaikutti varmasti moni asia, mutta oletan, että yhtenä tekijänä oli lihaksiston antama parempi tuki.

On ollut ihan huippua huomata, miten paljon vaikutusta ammattilaisen ohjauksella ja omalla harjoittelulla voi olla! Olen saanut oman kroppani takaisin ja uskon pääseväni palaamaan myös liikunnan pariin pian.

Suosittelen Iraa lämpimästi!

Anne 35v