Fysioterapeuttiopiskelijana FemiHealth Oy:ssä

12.5.2018 | Emmi Pyykkö

FemiHealth

Opintojen aikana Metropolian fysioterapiaopiskelijan tulee suorittaa viisi työharjoittelua. Harjoittelupaikkojen hankinta on suureksi osaksi opiskelijan omalla vastuulla. Tässä kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja monet eivät pääse sellaisiin paikkoihin joihin haluaisivat. Minulla kävi todella kova tuuri, kun Sonja Toivola suostui ottamaan minut harjoitteluun FemiHealth:lle tänä keväänä.

Fakta on se, että teoriaa ja tutkimuksia voi lukea loputtomiin saakka, mutta jossain vaiheessa on päästävä kokeilemaan taitojaan käytännössä. Fysioterapeutin työ on hoitotyötä, jossa tarvitaan muun muassa kykyä tuoda teoriatieto käytäntöön, sosiaalista älyä, asiakaspalvelutaitoja ja tietoa siitä, ettet koskaan ole valmis. On useita tapoja toteuttaa fysioterapiaa ja meistä kaikista valmistuu omanlaisia terapeutteja. FemiHelth Oy:llä olen seurannut muutamien eri fysioterapeuttien ja osteopaatin työskentelyä ja nähnyt konkreettisesti, mitä asiakaslähtöinen työskentely täällä tarkoittaa. Jokaisella terapeutilla on oma tapansa ja persoonansa hoitaa, mutta kaikki seisovat asiakkaan kanssa samalla puolella. Ei ole terapeuttia, joka vain arvostelee ja työntää tietoa asiakkaalle, vaan keinoja etsitään yhdessä asiakkaan ongelmien selvittämiseksi. Asiakas ja terapeutti ovat kuin tiimi, jossa asiakas saa tukeutua fysioterapeuttiin ja hakea voimavaroja. Raskausaika ja synnytyksen jälkeinen aika on naiselle herkkää, se on elämän yksi suurimmista muutoksista. On tärkeää, että apua fyysisten ja psyykkisten muutosten kanssa eläville naisille on tarjolla.

Etenkin naisten fyysiseen palautumiseen keskittyminen synnytyksen jälkeen on jäänyt huolestuttavan vähälle julkisella puolella.  Olen onnellinen, että saan seurata juuri Sonjan työskentelyä nämä kuusi viikkoa. Sonjalla on aito palo viedä äitiysfysioterapian osaamista ja tietoisuutta eteenpäin, sekä olla mukana viemässä äitiysfysioterapiaa siihen malliin missä ollaan jo Keski-Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa naiset saavat yksilöllistä lantionpohjan fysioterapiaa synnytyksen jälkeen.

Yksityisen sektorin harjoittelu on aina hieman erilainen kuin julkisella puolella. Täällä fysioterapeutit saavat tehdä omannäköistään terapiaa ja työrytmi on erilainen. Usein palvelu on spesifimpää ja fysioterapeutit ovat kouluttautuneet/erikoistuneet tiettyyn osaamisalueeseen. Mielestäni silloin terveysalan palvelu on onnistunutta, kun tekijällä on oikea osaaminen ja tieto, sekä intohimo siihen mitä tekee. Uskon, että se välittyy täällä FemiHealth Oy:ssä myös asiakkaille, ainakin minulle on välittynyt.

-Marjut Niemelä

Äitiysfysioterapeutti Sonja Toivola ja fysioterapeuttiopiskelija Marjut Niemelä