Vieraskynä: Ensikosketus Osteopatiaan

19.6.2018 | Emmi Pyykkö

Hei olen Emmi, 28-vuotias ensisynnyttäjä. Rakas lapseni syntyi 12.05.2018. Tämä on tositarina siitä, kuinka Osteopatia saattaa vaikuttaa positiivisesti elämääsi. Toivottavasti tarinani antaa toivoa sinulle, joka kamppailet raskaudesta ja liikakiloista johtuvien jumien ja kolotusten kanssa tai sinulle, jonka pikkuinen valvottaa itkullaan yöt ja päivät. 

Emmi Pyykkö

yrittäjä , äiti

Miksi ja kuinka päädyin hakeutumaan Osteopaatille?

Ennen raskauteni viimeistä kuukautta olin ehkä kuullut puhuttavan Osteopatiasta. Kolmenkymmenen raskauskilon kerryttyä huomaamatta, vauvan painaen sisäelimiäni kasaan, olin valmis kokeilemaan ‘mitä tahansa’. Nyt jälkeenpäin en ymmärrä, miksi kokeilin Osteopatiaa niin sanotusti viimeisenä vaihtoehtona. Varmasti juurikin siksi, kun minulla ei ollut tietoa aiheesta. Sitä jotenkin helpommin tarttui raskausajan hierontoihin, joista jäi käteen lähinnä jäätävän kallis hintalappu samoine kolotuksineen.

Liikuntatottumukseni ennen raskautta ja raskauden aikana

Palatakseni aikaan ennen raskauttani; En ole koskaan ollut mikään himourheilija, mutta olen nauttinut luonnossa lenkkeilystä, uimisesta ja joogatunneista. Olen aina pitänyt itseni kunnossa. Työni puolesta matkustelin lähes neljä päivää viikosta raskauden kuudennelle kuukaudelle asti ja jos rehellisiä ollaan, niin kaiken maailman urheilu jäi väsymyksen alle jo raskauden alkumetreillä. Siitähän se paisuminen sitten alkoi.

Ensimmäinen kertani osteopaatilla...

Tapahtui FemiHealthin vastaanotolla, raskausviikolla 38. Minulla ei ollut sen suurempia odotuksia. Kunhan ajattelin, että ei ne kolotukseni ja jumini ainakaan pahemmaksi voi mennä. Olin myös kuullut, että osteopaattikäynti voi edesauttaa synnytyksen käynnistymistä. Tässä lähinnä taustalla se, että kun kropan jumit saadaan kuntoon, niin mielikin rentoutuu. Vitsailin Osteopaatille, että minua ei haittaa jos hän käynnistäisi synnytykseni. Hän sanoi, että sitä ei voi luvata, mutta jumeihin ja kolotuksiin kyllä löytyy apu. Ja niin löytyikin. Myöskin lapsi päätti syntyä tähän maailmaan vuorokauden kuluttua ensimmäisestä Osteopaattikäynnistäni.

Mikä ihmeen Vauvaosteopatia?

Eräs ystäväni kehotti kysymään vauvaosteopatiasta. (Sain kuulla alan ammattilaisilta, että tämä ei ole virallinen nimitys, vaan Osteopatia on aina vain Osteopatia). Olen henkilö, joka tarvitsee aina loogiset selitykset kaikelle, kuten myös kutsumalleni ‘vauvaosteopatialle’; onko loogisempaa kuin se, että tyyppi kasvaa kippurassa kuukausitolkulla ahtaaksi käyvässä, mutta kuitenkin turvallisessa tilassa ja yhtäkkiä ‘revitään’ tähän kylmään maailmaan. Synnytyksiä on erilaisia, minun tapauksessani kyse oli alatiesynnytyksestä imukuppia apuna käyttäen – tästä saattaa syntyä vauvalle erilaisia jumeja ja kipukohtia kroppaan. On sanottu, että useasti vauvan jumeista johtuva itku saatetaan tulkita väärin koliikiksi. 

Vauvamme ensimmäisten kahden elinviikon ajan ajattelin, että meidän vauva on niin kiltti ja rauhallinen ettei hän kyllä mitään ‘poppaskonsteja’ tarvitse… Kunnes ylittyi se kahden viikon maaginen raja. Raskaushormoonit auttavat jaksamaan tiettyyn pisteeseen asti, mutta onhan se niin että ei sitä vain jaksa niin sanotusti samoilla silmillä loputtomiin. 

Vauvaosteopaatin vastaanotolla

Alunperin itseasiassa päätin kokeilla Vauvaosteopatiaa siihen, kun vauvani ei suostunut syömään vasemmasta rinnasta. Minulle kerrottiin, että se saattaa johtua vauvan niskan jumeista. Kävimme vastaanotolla kerran, ja yhtäkkiä ruokailu alkoi sujumaan kummallakin rinnalla muutaman päivän kuluessa vastaanotosta. Tähän asti vauva oli torjunut vasemman puolen täysin. 

Varasin ensimmäisen kerran jälkeen toisen käyntikerran. Jälleen minulla ei ollut sen kummempia odotuksia, koska Osteopaatin otteet eivät sinänsä tunnu tai näy konkreettisesti, kuten hierojalla. ‘Ainoastaan’ lopputulokset puhuvat puolestaan. Tällä kertaa kerroin, että tässä on nyt valvottu viikko tolkulla vauvan vatsakouristeluiden vuoksi ja kaikki on tehty. Osteopaatti hoisi neljänkymmenenminuutin ajan vauvan selästä löytyneitä jumikohtia. Usko tai älä, sen jälkeen vauvamme on nukkunut vallan mainiosti ja itkukohtaukset ovat vähentyneet minimiin. Parasta tällä kyseisellä käynnillä oli nähdä vauvamme ilmeestä, kuinka jumit avautuivat ja hänelle tuli silminnähden parempi olo. Jokainen vanhempi varmasti tietää sen avuttoman tunteen, kun oma lapsi itkee tolkuttomasti ja olet tehnyt kaikkesi etkä yksinkertaisesti osaa auttaa, muuta kun lohdutuksen merkeissä – mikä sekin toki on ensisijaisen tärkeää, kuten vanhemman rooliin kuuluu. 

Ovatko miehet tervetulleita naisten klinikalle?

Tämä ajatus minulla tuli ensimmäisenä mieleen pohtiessani, josko voisin ottaa puolisoni mukaan vauvamme osteopaattikäynneille. FemiHealthin henkilökunta näytti tälle vihreää valoa. Siispä raahasin puolisoni mukaan vauvamme toiselle osteopaattikäynnille. Hän ei ennakkoon ollut ‘täysin’ vakuuttunut koko touhusta, mutta kuten sanoin – lopputulokset puhuvat puolestaan ja puolisoni on sittemmin vannoutunut Osteopatian puolestapuhuja. 

Mitä muuta FemiHealthilta?

Toki FemiHealthin ryhmäliikuntatunnit on tarkoitettu vain naisille ja osaan tunneista ovat myös vauvat tervetulleita. Olen kohdannut tanssiin liittyvät pelkoni ja ilmoittautunut positiivisen osteopaattikokemuksen siivittämänä elokuussa alkavalle kymmenen kerran BabyBarre -kurssille. Ehkäpä runosuoneni jatkaa kukkimistaan, ja innostun kirjoittamaan myöhemmin Barre-kokemuksistani. Mainittakoon, että myös henkilökohtaiset osteopaattikäyntini jatkuvat. Lisäksi kävin raskaudenjälkeisessä Fysioterapeuttisessa tarkastuksessa ja varasin muutaman uuden ajan itselleni. Kyllähän nämä käynnit maksavat, mutta koen sen niin että tämä on niin sanotusti rahaa pankkiin ja kyllähän tämä huomattavasti edullisemmaksi ja pitkällä tähtäimellä kannattavammaksi tulee kun esimerkiksi plastiikkakirurgia tai särkylääkkeiden popsiminen: Mieti nyt kuinka kuluttava kokemus raskaus onkaan kehollemme! Mielestäni on parempi satsata omaan terveyteensä silloin kun se on ajankohtaista ja hoitaa mahdolliset syntyneet vauriot kerralla kuntoon tai mikä parasta – ennaltaehkäistä niiden syntymistä.

-E.L.P.

Mikä ihmeen Barre?

Barre pohjautuu baletin harjoitteisiin, joiden lisäksi tunneilla tehdään myös joogasta ja pilateksesta tuttuja liikkeitä, aina omaa kehoa kuunnellen.

Täältä osteopaatille!

Osteopatia on nouseva hoitomuoto, jolla on laaja-alainen mahdollisuus hoitaa erilaisia vaivoja.
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn