“Sukuvika pömppö” katosi synnytyksen jälkeisessä fysioterapiassa

24.1.2020 | Ira Rissanen

Mitä jos keskivartalo olisi synnytysten jälkeen paremmassa kunnossa kuin ennen raskauksia? Onko se mahdollista? Vai onko käyrä auttamattomasti alaspäin mitä fyysiseen kuntoon tulee? Jaan asiakkaani kokemuksen hänen luvallaan ja kirjoittamana. On mahdollista, että keskivartalo on synnytyksen jälkeen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Hänen kohdallaan fysioterapia sisälsi harjoitteiden lisäksi tutkimisen ja testaamisen jälkeen manuaalista terapiaa (esim. arpikäsittelyt) ja  harjoitteiden ohjaamisen sekä  seurannan ja progression. Tässä tapauksessa asiakas sai ennemmän kuin odotti ensimmäisellä fysioterapia käynnillä.
“Kävin Iran luona ensimmäisen kerran 7 viikkoa toisen lapseni syntymän jälkeen. Olin synnyttänyt tyttäreni sektiolla ja minulla oli vatsalihasten erkauma, joten halusin ammattilaisen apua sektioarven sekä erkauman kuntouttamisessa. Lähtötilanteeni oli sellainen, että kun makasin kyljelläni, mahani valui lattialle ja tuntuma lantiopohjalihaksiin oli kadonnut. Pelkäsin myös itse koskea sektioarpeeni vaikka olin lukenut, että sitä kannattaisi itse mobilisoida. Kävin Iran luona neljä kertaa viiden kuukauden aikana. Hän tarkisti aina aluksi lantionpohjalihasteni ja erkaumani tilanteen ultraäänellä, käsitteli sektioarpeani ja lopuksi neuvoi minulle uusia harjoitteita kotona tehtäväksi. Ira neuvoi myös mitkä muille lihasryhmille tehtävät voimaharjoitteluliikkeet olivat turvallisia tehdä. Harjoitteiden vaikeusaste kasvoi kerta kerralta ja oli kannustavaa huomata miten pikkuhiljaa yhteys omiin lihaksiin alkoi löytyä.
 
Nyt seitsemän kuukautta synnytyksen jälkeen lantionpohjanlihakseni ja vatsalihakseni ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan! Minulla oli aina ennen alavatsassa pömppö, joka ei kadonnut minnekään – edes silloin ennen lasten saantia kun treenasin parhaimmillani 5 kertaa viikossa salilla. Olin ajatellut sen olevan inhottava sukuvika josta ei pääse eroon, mutta nyt vatsani on täysin litteä ja pömppö on kadonnut! Olen todella kiitollinen Iralle mahtavista neuvoista ja kannustuksesta ja suosittelen Iran asiantuntemusta lämpimästi muillekin äideille! “
 
Kiitos kokemuksesi jakamisesta. Siitä on varmasti vertaiskokemuksena hyötyä myös muille!
Arpikäsittelyt tehdään optimaalisesti 3vkon- 3kk jälkeen leikkauksesta(koskee myös muita leikkauksia kuin sektio), mutta arpea on hyvä liikutella lempeästi jo ennen tätä.  Tärkeää on myös huolehtia siitä, ettet lyhisty kasaan, vaan oikaiset vartalosi suoraksi. Tulehtunutta arpea ei ole hyvä käsitellä. Tulehdus on tärkeää hoitaa ensin. Pitkittynyt tulehdus lisää kiinnikkeiden syntymisen riskiä.
Ira Rissanen


Vieraskynä: Voiko raskausaikana kuntouttaa vatsalihaserkaumaa?

4.1.2019 | Ira Rissanen

vatsalihaerkauman parantuminen

Voiko raskausaikana kuntouttaa vatsalihaserkaumaa?

Voisiko tuo raskauden jälkeinen urakointi olla kuitenkin ennalta hoidettavissa tai ainakin huomattavasti helpompi homma, jos harjoittelu olisikin ennalta ehkäisevää?

Ira hoitaa

“Monesti törmään ajatukseen, ettei lantionpohjan ongelmille tai vatsalihasten erkaumalle kannata tehdä raskausaikana mitään, koska kuitenkin tilanne eskaloituu raskauden edetessä.

Moni ajattelee harjoittelevansa sitten kun olen synnyttänyt ajatuksella. Voisiko tuo raskauden jälkeinen urakointi olla kuitenkin ennalta hoidettavissa tai ainakin huomattavasti helpompi homma, jos harjoittelu olisikin ennalta ehkäisevää? Voiko myös olemassa olevia oireita ja ongelmia kuntouttaa myös raskaus aikana?  Vastaus on kyllä. Jaan teille esimerkin tästä asiakkaani kertomana.”

"En ennen raskautta osannut edes kuvitella, etten vuoden kuluttua synnytyksestä olisi palautunut."
Jonna
36

Treenaaminen ennen raskautta ja raskauden aikana

 

Kuntosali on jo pitkään ollut minulle rakas harrastus ja tultuani raskaaksi, tuntui luonnolliselta jatkaa sitä. Jätin suorien vatsalihasten tekemisen jo varhaisessa vaiheessa ja kevensin treenejä, vaikkei raskaus treenatessa juurikaan häirinnyt. Olin kyllä kuullut erkaumasta, mutta treenit kulkivat hyvin ja keho tuntui toimivan normaalisti myös raskauden aikana. Oletin ilman muuta palautuvani nopeasti raskaudesta. Hämmästykseni oli suuri, kun esikoiseni synnyttyä sektiolla keho ei enää tuntunutkaan omalta. Kyljellään nukkuminen oli epämiellyttävää, sillä vatsa lässähti omituisesti sivulle. Selällään tunsin suoliston liikkeet vatsan ihon läpi ja kävellessä navan alueella tuntui painetta. Heti ensimmäisen salitreenin aikana tiesin, ettei kaikki ole kunnossa, vaikka jälkitarkastuksessa olin saanut luvan palata treenien pariin.

 

Treenaaminen erkauman kanssa lapsen synnyttyä

 

Jatkoin salitreenejä ja yritin kuntouttaa erkaumaani erilaisilla netti- ja ryhmäkursseilla, mutta edistystä ei juuri tapahtunut, joten käännyin äitiysfysioterapeutin puoleen. Vaikka tiesin että kyse on erkaumasta, sen koko yllätti. Ensimmäisellä käynnillä mitattiin suurimmillaan 8cm erkauma. Sain erilaisia harjoituksia kuntoutukseen ja myös sektioarpea käsiteltiin, mutta salitreenit joutuivat jäähylle.

 

Erkauman hoito

 

Päädyin Femihealthiin Iran ohjaukseen muuton myötä. Siinä vaiheessa kuntoutusta oli jo jatkunut puolisen vuotta ja erkaumaa vielä vajaa 6cm jäljellä. Esikoiseni oli tällöin vuoden ikäinen. En ennen raskautta osannut edes kuvitella, etten vuoden kuluttua synnytyksestä olisi palautunut.

Iran antamilla ohjeilla jatkoin kuntoutusta ja homma alkoi taas edetä. Raskaaseen kuntosalitreeniin tottuneena minun oli välillä vaikea tehdä harjoitteita, jotka eivät tuntuvasti kuormittaneet lihaksia, mutta laitoin jääkaapin oveen tukkimiehen kirjanpidon harjoitteista ja pitäydyin siinä. Viiden kuukauden päästä erkaumaa ei enää ollut kuin kolmisen senttiä, ja sain jo palata rajatusti salitreenin pariin. Silloin sain tietää olevani uudestaan raskaana.

 

Uusi raskaus

 

Jatkoin Iralla käyntiä koko raskauden ajan. Harjoitteita muokattiin raskauden edetessä ja sain tehdä myös kevyttä salitreeniä. Vatsani kasvoi toisessa raskaudessa huomattavasti isommaksi, joten jännitin mikä tilanne on synnytyksen jälkeen. Välillä motivaation ja ajan löytäminen harjoitteisiin oli hankalaa taaperon kanssa, mutta pyrin tekemään ainakin minimimäärän toistoja viikossa.

Harjoittelu kannatti. Kuopukseni synnyttyä sektiolla, odotin jälkitarkastukseen asti ennen kun menin Femihealthiin tarkistamaan tilanteen. Jo ennen käyntiä tiesin, ettei tilanne ole niin paha kuin esikoiseni kanssa, sillä samanlaista muljumista vatsassa ei tuntunut. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun erkaumaa mitattiin leveimmältä kohdalta vain  kolme senttiä. Käytännössä erkaumani ei harjoitteiden ansiosta ollut kasvanut juuri ollenkaan. Syvät vatsalihakset eivät toki toimineet vielä kuten pitäisi, mutta raskauden aikana tehty kuntoutus ei ainakaan ollut mennyt hukkaan.

Nyt olen todella tyytyväinen, että päätin jatkaa kuntoutusta raskauden aikana. Harmittaa vain etten ensimmäisen raskauden aikana tiennyt, että äitiysfysioterapiasta voi olla hyötyä myös ennen synnytystä. Tästä on huomattavasti helpompi jatkaa eteenpäin.

 

-FemiHealthin asiakas Jonna, 36 vuotta


Nainen Woolbergin takana

30.11.2018 | Emmi Pyykkö

Woolbergin luoja, Anne Lindberg

NAINEN

WOOLBERGIN TAKANA

Tarina Woolbergista

Olen pyöritellyt eri ideoita ja jo alusta minua houkutti keskittyä johonkin tiettyyn laadukkaaseen materiaaliin, vauvan äitinä arvostan suuresti villaa ja sen ominaisuuksia ja niin alkoi muotoitua idea Woolberg merkistä.

Woolbergin luoja, Anne Lindberg

BY ANNE LINDBERG

Anne Lindberg on ommellut ensimmäiset vaatteensa jo ala-asteella. Hänen äitinsä oli koulutukseltaan ompelija, jonka peruja oleva neljäkymmentä vuotta vanha Bernina -ompelukone on vieläkin toiminnassa. Annen isä on toiminut sisäänostajana ja kiertänyt messuja euroopassa 70-luvulla: “Vanhempani ja veljeni ovat yrittäjiä eli niin sanotusti veri vetänyt näihin hommiin ilmeisesti! “

 

Koulutustaustaltaan Anne on vaate- ja tekstiilitekniikan insinööri. Hän toimi vuosikymmenen ajan suuren suomalaisen muotiketjun suunnittelijana, ja sittemmin opiskeli vielä muotialan ylemmän tutkinnon. Viimeiset vuodet Anne on ollut kotona lapsen kanssa.

Yrittäjäperheen lapsena Anne sanoi pitkään, ettei ikinä ala itse yrittäjäksi mutta näin vain kävikin, ja perheen tuki on ollut todella tärkeä: –veljeni ja isäni ovat mentoreitani ja heidän tuki ollut erittäin suurta, Anne kommentoi.

“Vanhempani ja veljeni ovat yrittäjiä eli niin sanotusti veri vetänyt näihin hommiin ilmeisesti! “

– Kuinka syntyi Woolberg?


“En tiedä olisinko olut valmis hyppäämään yrittäjäksi suoraan palkkatöistä, mutta moni yritys saakin alkunsa hoitovapaan aikana näin myös itselle kävi. Vauva aika on hyvin intensiivistä ja tuntui tärkeältä myös vähän haastaa itseään tekemään omia juttuja vaikka aika onkin aika kortilla. Haluan vielä viettää myös aikaa kotona lapsen kanssa ja yritystoimintaa onkin tarkoitus alkuun kasvattaa pikkuhiljaa lapsen ehdoilla kotoa käsin ja toivon mukaan tulevaisuudessa saan molemmat minulle tärkeät asiat äitinä olon ja työnteon yhdistettyä meille toimivaksi kokonaisuudeksi. Olen pyöritellyt eri ideoita ja jo alusta minua houkutti keskittyä johonkin tiettyyn laadukkaaseen materiaaliin, vauvan äitinä arvostan suuresti villaa ja sen ominaisuuksia ja niin alkoi muotoitua idea Woolberg merkistä.”

– Woolbergin kolme arvoa?

Vastuullisesti tuotetut laadukkaat tuotteet, tehdään vähän mutta kunnolla. Haluan tehdä Woolbergille tuotteita joista itse innostun, se voi olla designin idea tai materiaalin ominaisuudet. Haaveilen klassikko tuotteista jotka kestävät aikaa ja jotka kaivetaan kaapista vuodesta toiseen ja kestävät vielä seuraavallekin käyttäjälle niin designin kuin laadunkin suhteen.

– Mitä Villa sulle merkitsee?

Lapsen myötä materiaalin arvostus on vain kasvanut, ihana monipuolinen materiaali jossa valtavasti mahdollisuuksia erilaisiin tuotteisiin ja viimeistelyihin. Materiaali ollut käytössä ihmisellä jo kivikaudesta lähtien ja esim. Tutkitusti esim. lapset nukkuvat paremmin villassa, luonnostaan antibakteerinen ja ihan huippu lämmönsäätelijä oikea super materiaali! Olen aina puoli tosissani vitsaillut että haluaisin omia lampaita tai vuohia, ehkä jonain päivänä tämäkin toteutuu, olisi aika hienoa käyttää joihinkin tuotteisiin joskus omien lampaiden villaa!

– Mistä materiaali tuotteisiin tulee?

Minulle tärkeää on vastuullinen tuotanto lähialueilla ja että materiaalit tulevat vähintäänkin Euroopasta ja jatkossa mielellään vaikka vieläkin lähempää. Haluan hyödyntää paikallista osaamista ja tehdä yhteistyötä pienten vastuullisten toimijoiden kanssa. Minulle tärkeää on että tuotanto on lähellä paikoissa joihin luotan ja haluan selvittää käyttämieni materiaalien alkuperän ja haluan että niin ihmisiä kuin eläimiäkin kohdellaan reilusti koko prosessin aikana.

– Mistä saat tuoteideat?

Ensimmäinen tuote turbaanipanta sai vahvasti alkunsa tarpeesta joka kaikilla pientenlasten äideillä varmaankin on.. Hiuksia ei ole aikaa laittaa, ja paras pitää ne vain sillä kuuluisalla mammanutturalla pois pienten sormien ulottumattomissa. Talveksi mietin että mitä ihmettä laitan päähän korvia lämmittämään, pipo vaan ei toimi nutturan kanssa. Tein ensimmäiset prototyypit ja tiesin että tulen pitämään tätä pantaa erittäin paljon. Olen edelleenkin siihen aivan rakastunut ja haluan levittää tätä ilosanomaa kaikille äideille 😉 Ja tämä näyttää kyllä niin hyvältä ihan kaikkien päässä, hetkessä tulee jotenkin tyylikäs ja huoliteltu olo. Olen saanut valtavasti positiivista palautetta ja se lämmittää jopa enemmän kuin itse panta:D

Päämateriaalina siis käytössä villa, villasekoitteet ja villan ja muiden materiaalien yhdistelmät. Ajatuksissa on tehdä laajasti mielenkiintoisia villatuotteita ja mielellään myös jotain innovatiivista, jotain mitä muilla ei ole tarjolla. Matka on vasta aivan alkutekijoissä joten odotan innolla mihin suuntaan tämä yritys “vauvani” kasvaa.


Maria Nordinin viisi vinkkiä synnytykseen valmistautumiseen

6.11.2018 | Emmi Pyykkö

Kuukauden Upea nainen: Maria Nordinin viisi vinkkiä synnytykseen valmistautumiseen

Ajatus synnytyksestä usein jännittää ja voi tuntua pelottavaltakin – oli sitten kyseessä ensisynnyttäjä tai kokenutkin konkari. Synnytystä edeltävänä aikana meitä kehotetaan ilmaisemaan synnytykseen liittyvät toiveemme ja odotuksemme. Aina ne eivät kuitenkaan toteudu. Siitä on kokemusta myös kolmen lapsen äidillä, Maria Nordinilla. Kysyimme Marialta, minkälaisia vinkkejä hän antaisi synnytykseen valmistautumiseen. Näin hän vastasi.  

MARIA NORDIN

1. Hypnosynnytys, mielikuvaharjoittelu ja meditaatio

 

”Esikoisen ja keskimmäisen synnytykseen valmistauduin hankkimalla tietoa. Tiesin teoriatasolla kaiken luonnollisesta synnytyksestä. Ongelma oli etten harjoitellut eikä tieto saavuttanut kehon tasoa. Tällä kertaa harjoittelin myös käytännössä. Ero oli huima. Heti kun synnytys alkoi, humpsahdin omaan ihanan synnytysmaailmaan. Luotin kehooni ja itseeni. En tarvinnut tietoista mieltä lainkaan.”

” Ongelma oli etten harjoitellut eikä tieto saavuttanut kehon tasoa.”

2. Positiiviset, voimaannuttavat synnytysaiheiset instatilit ja youtube-videot

 

”Meidän kulttuuri on kyllästetty karmivilla synnytystarinoilla. Ne kannattaa unohtaa jos haluaa ihanan synnytyksen. Instasta löytyy todella voimaannuttavia synnytysiheisia tilejä. Myös YouTubesta kannattaa katsoa vaikka homebirth ja freebirth-hakusanalla löytyviä videoita, vaikka suunnitelmissa olisi synnytys sairaalassa. Instatilejä esim. @empoweredbirthproject @freebirthsociety @badassmotherbirther

3. Synnytystuoksu

”Hajuaisti on aisteistamme alkukantaisin ja todella vahvasti kytkeytynyt aivojen tunnekeskukseen. Mielikuvaharjoitusten yhteydessä kannattaa käyttää apuna tuoksuja, ne vahvistavat harjoitusten tehoa. Synnytyksessä voi sitten tuoksun avulla päästä hypnoottiseen, rentoutumiseen tilaan. Myös ajatus tuoksusta voi riittää. Itse käytin tuoksuna Mama Blessing -seremoniassa tehtyä tuoksuvaa suolaa.”

 

4. Osteopatiakäynti

”Paljon on kiinni mielestä, mutta stressi voi vaikuttaa myös esimerkiksi lantionpohjan lihaksistoon ja lantion asentoon. Osteopatiakäynti ennen synnytystä voi parantaa synnytyksen sujuvuutta helpottamalla vauvaa saamaan oikean asennon lantiossa”

5. Mama Blessing -seremonia

”Seremoniat ja rituaalit on tärkeä ja meidän kulttuurissa unohdettu osa elämää. Sain synnytyksessä niin paljon voimaa kun mietin naisjoukkoa, joka valoi minuun uskoa ja rakkautta. Mama Blessing -juhlan voi järjestää itse vaikka doulan kanssa yhdessä. Ei siis tarvitse jäädä odottelemaan yllätysjuhlia”

Minkälaisi kokemuksia sinulla on synnytyksestä?


Vieraskynä: Pömppövatsasta ja selkäkivuista eroon äitiysfysioterapiassa

15.8.2018 | Ira Rissanen

Sain esikoiseni heinäkuussa 2017 sektiolla. Minulla on kilpaurheilutausta kilpavoimistelusta ja salitreenasin aktiivisesti ennen raskautta ja raskaudenkin aikana 3 x viikossa. Olin siis hyvässä kunnossa ennen raskautta ja tietenkin oletin palautuvani nopeasti. Synnytyksestä oli kulunut viikkoja ja pian muutama kuukausi ja näytin edelleen siltä kuin olisin raskaana; iso pömppövatsa veti mielen matalaksi.

Vieraskynä

Pömppövatsasta ja selkäkivuista eroon äitiysfysioterapiassa!

By Ira Rissasen asiakas X

Asiakkaan liikuntatausta ennen raskautta ja sen aikana

– Sain esikoiseni heinäkuussa 2017 sektiolla. Minulla on kilpaurheilutausta kilpavoimistelusta ja salitreenasin aktiivisesti ennen raskautta ja raskaudenkin aikana 3 x viikossa. Olin siis hyvässä kunnossa ennen raskautta ja tietenkin oletin palautuvani nopeasti.

Synnytyksen jälkeen pömppövatsa – suorien vatsalihasten erkauma

– Synnytyksestä oli kulunut viikkoja ja pian muutama kuukausi ja näytin edelleen siltä kuin olisin raskaana; iso pömppövatsa veti mielen matalaksi. Samalla kärsin oudoista oireista; hengitys ei tuntunut normaalilta. Vaunulenkeillä tuntui kuin en saisi pidettyä kroppaani kasassa, keskivartalon tuki oli hävinnyt. Vatsalihasten erkaantuma oli minulle täysin uusi juttu; etsin itse tietoa netistä ja valmennuksen Iran kanssa aloitin lokakuussa 2017, kun synnytyksestäni oli kulunut 3 kuukautta.

 

Synnytyksestä oli kulunut viikkoja ja pian muutama kuukausi ja näytin edelleen siltä kuin olisin raskaana

Äitiysfysioterapiassa kokonaisvaltaista hoitoa

– Ira on ihana ja ammattitaitoinen, asiansa osaava ammattilainen. Minusta pidettiin huolta kokonaisvaltaisesti. Aloimme kuntouttaa erkaumaa, Ira käsitteli sektiohaavani ja opetti tekniikan, miten sitä tulee käsitellä kotona. Alaselkäni oli kovin kipeä vatsalihasten tuen puuttuessa; Ira kiinnitti huomiota myös näihin kiputiloihin.

Tuloksia kuntouttavilla harjoitteilla

– En olisi voinut uskoa, että tulosta alkaisi tulla niin nopeasti. Jo parin viikon jälkeen aloin huomata vatsassani eron entiseen. Ja myös olo muuttui koko ajan paremmaksi ja elinvoimaisemmaksi.

Jokaisella käynnillä sain uusia liikkeitä, mikä piti mielenkiintoa ja motivaatiota yllä. Lisäksi Ira mittasi vatsalihasten erkauman millin tarkkuudella joka kerta ja sentit puhuivat puolestaan; tilanne parani koko ajan. Iran kanssa kuvasimme puhelimeeni joka kerralla uudet liikkeet, joten ne oli helppo muistaa ja oppia kotona.

Ennalta ehkäisevä fysioterapia raskausaikana

– Ensikerralla olen järkevä ja hakeudun Iralle jo raskauden aikana. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut toimintakykyni takaisin, pystyn salitreenaamaan ja tekemään sairaanhoitajan työtäni ilman ihmeellisiä kipuja ja rajoitteita.

Kiitos Ira, olet huippu!

Äitiysfysioterapeutti Ira Rissasen terveiset

Kiitän lämpimästi sinua, kun haluat kertoa synnytyksestä palautumisesta myös muille äideille oman tarinasi sekä kuvien avulla. Olen ilolla seurannut kuntoutumistasi ja ahkeraa harjoitteluasi. Olet tehnyt erittäin tunnollisesti kotiharjoitteesi ja on aivan mahtavaa, kun olet myös saavuttanut ensimmäisellä kerralla asettamasi tavoitteet! Suuret kiitokset kauniista kiitoksestasi, joka lämmittää sydäntä <3 Ira


Imetys

4.8.2018 | Emmi Pyykkö

Äidinmaito on aina oikeanlaista lapselle

Maito on aina juuri oikeanlaista superfoodia lapselle, ja muuttuu vauvan kasvaessa. Pikkuvauvaakin vanhempi lapsi saa yhdestä tai kahdestakin imetyskerrasta vuorokaudessa huikean annoksen ravintoaineita, vasta-aineita sairauksille sekä tietenkin läheisyyttä ja turvaa.

FemiHealth Sonja Toivola

By Sonja Toivola

FemiHealth Oy on imetysmyönteinen yritys, joka on äidin ja vauvan tukena monella tasolla. Meillä FemiHealthin tiloissa, vastaanotolla ja äiti-vauvaryhmissä saa aina imettää, ja imetyksen haasteissa tarjoamme palveluitamme niin imetysohjaukseen, ergonomiaan kuin äidin ja vauvan kehon kireyksiä helpottamaan esimerkiksi osteopaattisin hoidoin.

Ennen kaikkea haluaisimme lisätä imetysrauhaa ja päätösvaltaa imettämisestä, imetyksen kestosta ja ylipäätään riittävää ja oikeaa tietoa siihen liittyen. Tässä muutama imetykseen liittyvä fakta näin imetysviikon kunniaksi:

Mitä maailman terveysjärjestö WHO siitä sanoo?

WHO:n suositus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä, ja tiivistettynä WHO suosittelee täysimetystä vauvan 6kk ikään saakka sekä osittaisimetystä kahteen vuoteen saakka tai niin kauan, kuin äiti ja vauva haluavat jatkaa. Täysimetys tarkoittaa, ettei vauva saa mitään (tarpeellisten lääkkeiden ja D-vitamiinin lisäksi) muuta kuin äidinmaitoa, ei edes vettä. Tämä ei aina syystä tai toisesta onnistu, ja siitä ei tarvitse syyllistyä, sillä osittaisimetyskin on imetystä ja jokainen äidinmaitopisara on arvokas.

“Ennen kaikkea haluaisimme lisätä imetysrauhaa ja päätösvaltaa imettämisestä, imetyksen kestosta ja ylipäätään riittävää ja oikeaa tietoa siihen liittyen. “

Maito on aina oikeanlaista lapselle

Maito on aina juuri oikeanlaista superfoodia lapselle, ja muuttuu vauvan kasvaessa. Aivan ensimmäiset tipat maidontuotannon käynnistyessä ovat hyvin erilaisia niin ravintosisällöltään kuin ulkonäöltäänkin, mutta koskaan maito ei muutu turhaksi ”sokerilitkuksi” lapselle. Pikkuvauvaakin vanhempi lapsi saa yhdestä tai kahdestakin imetyskerrasta vuorokaudessa huikean annoksen ravintoaineita, vasta-aineita sairauksille sekä tietenkin läheisyyttä ja turvaa. Imetys on aina paljon muutakin kuin ravintoa, ja sen tuoma läheisyys ja vuorovaikutus tukevat vauvan kiintymyssuhdetta ja turvallisuudentunnetta sekä antaa lohtua.

Äidin tai vauvan sairastaessa maidon koostumus muuttuu ja vauva saa maidosta tärkeitä vasta-aineita. Maito muuttuu myös sään mukaan, ja riittää sellaisenaan helteelläkin alle 6kk ikäiselle vauvalle janojuomaksi – kunhan äiti muistaa itse myös juoda tarpeeksi!

Miksi imetys puhututtaa, mikä siinä on vaikeaa?

Imetyksen haasteita voi ilmetä koko imetysmatkan aikana vauvan kasvaessa ja kehittyessä, mutta useimmat äidit kohtaavat haasteita alkutaipaleellaan. Jo synnytyssairaalassa maidonnousun kanssa voi ilmetä haasteita, ja sen jälkeen kotiutuessa viikkojen kuluessa voi kasvaa huoli ja pelko siitä, riittääkö maito. Toisaalta alku voi sujua helposti, ja vasta kuukausien myötä vauva voi esimerkiksi hampaiden kasvaessa kokeilla niitä äidin rintaan kivuliaasti tai imuote voi muuten hetkellisesti muuttua hampaiden myötä. Yksi tyypillinen vaihe on hieman myöhemmin vauvan kasvaessa ja kiinnostuessaan ympäröivästä maailmasta niin paljon, ettei malttaisi enää syödä rinnalla kunnolla. Tämä usein kostautuu seuraavana yönä, jolloin vauva ”tankkaa” eli syö yöaikaan tiheään, ja äiti ehti jo toivoa öiden alkavan sujua enemmän nukkuen kuin valvoen ja imettäen.

Vauvavuoden aikana tulee vastaan vaiheita, vaiheita ja vaiheita.

Vaiheissa on se hyvä puoli, että ne menevät ennemmin tai myöhemmin ohi, mutta sitten onkin seuraavan vuoro. Jos on toiveissa jatkaa imetystä, suositus on mennä aina lapsentahtisesti ja näin ollen imettää aina vauvan halutessa. Se tarkoittaa missä ja mihin aikaan tahansa – ja tähän soisimme imetysrauhan äideille. Sanonta kuuluu, että vauva voi syödä kolmen tunnin välein tai kolmesti tunnissa – ja kaikkea siltä väliltä. Imetykseen ja maidon riittävyyteen pätevät kysynnän ja tarjonnan lait, mikä tarkoittaa sitä, että maitoa muodostuu juuri niin paljon kuin sitä poistuu. Lapsentahtinen imetys takaa maidon riittävyyden myös vauvan kasvaessa.

Mistä sitten tiedän, riittääkö maito?

Vauvan tulee siis saada syödä lapsentahtisesti, vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa. Vastasyntyneiden kohdalla vaippoja tulee kastua päivässä vähintään yhtä monta kappaletta kuin vauvalla on ikää vuorokausina, neljän päivän iästä eteenpäin vähintään viidesti. Imetys ei saa sattua äitiä, ja vauvan tulee imeä tehokkaasti ja niellä maitoa.

Jos vauva kasvaa (neuvolassa ei olla huolissaan painonkehityksestä? vaatteita jää koko ajan pieniksi?) sekä pissaa ja kakkaa riittävästi, maito riittää. Vaikka vauva olisi itkuinen, tyytymätön ja rinnat tuntuisivat tyhjiltä (ne eivät koskaan ole!), maidon riittävyyden turvamerkkien täyttyessä kyse on mitä todennäköisimmin jostain muusta. Mikäli vauva on kovin uninen tai tuntuu imevän heikosti rinnasta, imetys sattuu, vauva vaikuttaa erityisen tyytymättömältä ja/tai edellä mainitut imetyksen turvamerkit mm. vaippojen kastumisineen eivät täyty, on syytä hakea apua.

Apua! Imetys sattuu

Hyvä nyrkkisääntö on, ettei imetyksen kuuluisi sattua, ja siihen kannattaa hakea apua mikäli näin on.

Syitä imetyskipuun on monia. Yksi yleisimmistä syistä on vauvan imuote, jonka korjaamalla imetys helpottuu. Vauvalla voi olla erilaisia kireyksiä, mitkä vaikeuttavat imetystä ja hyvää imuotetta, ja näihin on paljon saatavissa apua myös osteopatiasta. Kyse voi olla myös esimerkiksi sammaksesta eli hiivainfektiosta tai ihorikosta.

 

Tämä teksti julkaistiin alunperin Imetysviikon kunniaksi.

Sonja Toivola

Äitiysfysioterapeutti ja imetysohjaaja

Lisätietoa imetyksestä saat imetysohjaajilta sekä esimerkiksi Imetyksen Tuki ry:n sivuilta www.imetys.fi

Meillä FemiHealth Oy:ssä apua saat niin imetysohjaukseen kuin siihen liittyvään ergonomiaankin liittyen sekä esimerkiksi äidin ja vauvan osteopaattisella hoidolla. Lämpimästi tervetuloa!

 

Lähteet:

WHO:n imetysohjaajakoulutusmateriaali

Imetyksen Tuki ry  www.imetys.fi

WHO Breastfeeding: http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/


Vieraskynä: Ensikosketus Osteopatiaan

19.6.2018 | Emmi Pyykkö

Hei olen Emmi, 28-vuotias ensisynnyttäjä. Rakas lapseni syntyi 12.05.2018. Tämä on tositarina siitä, kuinka Osteopatia saattaa vaikuttaa positiivisesti elämääsi. Toivottavasti tarinani antaa toivoa sinulle, joka kamppailet raskaudesta ja liikakiloista johtuvien jumien ja kolotusten kanssa tai sinulle, jonka pikkuinen valvottaa itkullaan yöt ja päivät. 

Emmi Pyykkö

yrittäjä , äiti

Miksi ja kuinka päädyin hakeutumaan Osteopaatille?

Ennen raskauteni viimeistä kuukautta olin ehkä kuullut puhuttavan Osteopatiasta. Kolmenkymmenen raskauskilon kerryttyä huomaamatta, vauvan painaen sisäelimiäni kasaan, olin valmis kokeilemaan ‘mitä tahansa’. Nyt jälkeenpäin en ymmärrä, miksi kokeilin Osteopatiaa niin sanotusti viimeisenä vaihtoehtona. Varmasti juurikin siksi, kun minulla ei ollut tietoa aiheesta. Sitä jotenkin helpommin tarttui raskausajan hierontoihin, joista jäi käteen lähinnä jäätävän kallis hintalappu samoine kolotuksineen.

Liikuntatottumukseni ennen raskautta ja raskauden aikana

Palatakseni aikaan ennen raskauttani; En ole koskaan ollut mikään himourheilija, mutta olen nauttinut luonnossa lenkkeilystä, uimisesta ja joogatunneista. Olen aina pitänyt itseni kunnossa. Työni puolesta matkustelin lähes neljä päivää viikosta raskauden kuudennelle kuukaudelle asti ja jos rehellisiä ollaan, niin kaiken maailman urheilu jäi väsymyksen alle jo raskauden alkumetreillä. Siitähän se paisuminen sitten alkoi.

Ensimmäinen kertani osteopaatilla...

Tapahtui FemiHealthin vastaanotolla, raskausviikolla 38. Minulla ei ollut sen suurempia odotuksia. Kunhan ajattelin, että ei ne kolotukseni ja jumini ainakaan pahemmaksi voi mennä. Olin myös kuullut, että osteopaattikäynti voi edesauttaa synnytyksen käynnistymistä. Tässä lähinnä taustalla se, että kun kropan jumit saadaan kuntoon, niin mielikin rentoutuu. Vitsailin Osteopaatille, että minua ei haittaa jos hän käynnistäisi synnytykseni. Hän sanoi, että sitä ei voi luvata, mutta jumeihin ja kolotuksiin kyllä löytyy apu. Ja niin löytyikin. Myöskin lapsi päätti syntyä tähän maailmaan vuorokauden kuluttua ensimmäisestä Osteopaattikäynnistäni.

Mikä ihmeen Vauvaosteopatia?

Eräs ystäväni kehotti kysymään vauvaosteopatiasta. (Sain kuulla alan ammattilaisilta, että tämä ei ole virallinen nimitys, vaan Osteopatia on aina vain Osteopatia). Olen henkilö, joka tarvitsee aina loogiset selitykset kaikelle, kuten myös kutsumalleni ‘vauvaosteopatialle’; onko loogisempaa kuin se, että tyyppi kasvaa kippurassa kuukausitolkulla ahtaaksi käyvässä, mutta kuitenkin turvallisessa tilassa ja yhtäkkiä ‘revitään’ tähän kylmään maailmaan. Synnytyksiä on erilaisia, minun tapauksessani kyse oli alatiesynnytyksestä imukuppia apuna käyttäen – tästä saattaa syntyä vauvalle erilaisia jumeja ja kipukohtia kroppaan. On sanottu, että useasti vauvan jumeista johtuva itku saatetaan tulkita väärin koliikiksi. 

Vauvamme ensimmäisten kahden elinviikon ajan ajattelin, että meidän vauva on niin kiltti ja rauhallinen ettei hän kyllä mitään ‘poppaskonsteja’ tarvitse… Kunnes ylittyi se kahden viikon maaginen raja. Raskaushormoonit auttavat jaksamaan tiettyyn pisteeseen asti, mutta onhan se niin että ei sitä vain jaksa niin sanotusti samoilla silmillä loputtomiin. 

Vauvaosteopaatin vastaanotolla

Alunperin itseasiassa päätin kokeilla Vauvaosteopatiaa siihen, kun vauvani ei suostunut syömään vasemmasta rinnasta. Minulle kerrottiin, että se saattaa johtua vauvan niskan jumeista. Kävimme vastaanotolla kerran, ja yhtäkkiä ruokailu alkoi sujumaan kummallakin rinnalla muutaman päivän kuluessa vastaanotosta. Tähän asti vauva oli torjunut vasemman puolen täysin. 

Varasin ensimmäisen kerran jälkeen toisen käyntikerran. Jälleen minulla ei ollut sen kummempia odotuksia, koska Osteopaatin otteet eivät sinänsä tunnu tai näy konkreettisesti, kuten hierojalla. ‘Ainoastaan’ lopputulokset puhuvat puolestaan. Tällä kertaa kerroin, että tässä on nyt valvottu viikko tolkulla vauvan vatsakouristeluiden vuoksi ja kaikki on tehty. Osteopaatti hoisi neljänkymmenenminuutin ajan vauvan selästä löytyneitä jumikohtia. Usko tai älä, sen jälkeen vauvamme on nukkunut vallan mainiosti ja itkukohtaukset ovat vähentyneet minimiin. Parasta tällä kyseisellä käynnillä oli nähdä vauvamme ilmeestä, kuinka jumit avautuivat ja hänelle tuli silminnähden parempi olo. Jokainen vanhempi varmasti tietää sen avuttoman tunteen, kun oma lapsi itkee tolkuttomasti ja olet tehnyt kaikkesi etkä yksinkertaisesti osaa auttaa, muuta kun lohdutuksen merkeissä – mikä sekin toki on ensisijaisen tärkeää, kuten vanhemman rooliin kuuluu. 

Ovatko miehet tervetulleita naisten klinikalle?

Tämä ajatus minulla tuli ensimmäisenä mieleen pohtiessani, josko voisin ottaa puolisoni mukaan vauvamme osteopaattikäynneille. FemiHealthin henkilökunta näytti tälle vihreää valoa. Siispä raahasin puolisoni mukaan vauvamme toiselle osteopaattikäynnille. Hän ei ennakkoon ollut ‘täysin’ vakuuttunut koko touhusta, mutta kuten sanoin – lopputulokset puhuvat puolestaan ja puolisoni on sittemmin vannoutunut Osteopatian puolestapuhuja. 

Mitä muuta FemiHealthilta?

Toki FemiHealthin ryhmäliikuntatunnit on tarkoitettu vain naisille ja osaan tunneista ovat myös vauvat tervetulleita. Olen kohdannut tanssiin liittyvät pelkoni ja ilmoittautunut positiivisen osteopaattikokemuksen siivittämänä elokuussa alkavalle kymmenen kerran BabyBarre -kurssille. Ehkäpä runosuoneni jatkaa kukkimistaan, ja innostun kirjoittamaan myöhemmin Barre-kokemuksistani. Mainittakoon, että myös henkilökohtaiset osteopaattikäyntini jatkuvat. Lisäksi kävin raskaudenjälkeisessä Fysioterapeuttisessa tarkastuksessa ja varasin muutaman uuden ajan itselleni. Kyllähän nämä käynnit maksavat, mutta koen sen niin että tämä on niin sanotusti rahaa pankkiin ja kyllähän tämä huomattavasti edullisemmaksi ja pitkällä tähtäimellä kannattavammaksi tulee kun esimerkiksi plastiikkakirurgia tai särkylääkkeiden popsiminen: Mieti nyt kuinka kuluttava kokemus raskaus onkaan kehollemme! Mielestäni on parempi satsata omaan terveyteensä silloin kun se on ajankohtaista ja hoitaa mahdolliset syntyneet vauriot kerralla kuntoon tai mikä parasta – ennaltaehkäistä niiden syntymistä.

-E.L.P.

Mikä ihmeen Barre?

Barre pohjautuu baletin harjoitteisiin, joiden lisäksi tunneilla tehdään myös joogasta ja pilateksesta tuttuja liikkeitä, aina omaa kehoa kuunnellen.

Täältä osteopaatille!

Osteopatia on nouseva hoitomuoto, jolla on laaja-alainen mahdollisuus hoitaa erilaisia vaivoja.
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn


Asiakkaan kokemus lantionpohjan fysioterapiasta ja hypopressive-tekniikasta

31.5.2018 | Emmi Pyykkö

Alla asiakkaan luvalla julkaistu hyvin voimaannuttava kertomus siitä, kuinka virtsankarkailuun on saatavilla apua lantionpohjan fysioterapiasta ja kuinka vuosienkaan jälkeen synnytyksestä ei ole liian myöhäistä tehdä asioille jotain.

“Olin varmasti niin kuin ehkä sinäkin, varuillaan kun tunsi aivastuksen tulevan (näkyykö läpi, onhan vaihtoalushousut mukana?), kauhuissaan kun taapero vetää mukanaan hyppimään trampoliinille innosta kihertäen, välttäen muka-hauskoja tiimihengen kehittämistehtäviä, jossa juostaan ja poljetaan toisen nilkan ympäriltä oleva ilmapallo rikki. Sellainen, joka flunssassa pesee häpeissään housukaupalla pyykkiä, koska yskäkohtauksen kohdatessa on aivan voimaton. Mikään ei estä väistämätöntä lirahdusta kun vedät lipat jäisellä tiellä talvella. Tilanteita on arjessa satoja! Kuinkakohan monta vuotta sitä eläisi vieläkin uskotellen itselleen, että nämä olisivat täysin normaaleja tilanteita?

Liikunnanalan ammattilaisena olen opettanut asiakkailleni lantionpohjaharjoituksia, osaamatta itse jännittää oikeita lihaksia oikeastaan ollenkaan. Kuitenkin jos oikein olen keskittynyt, olen pystynyt (yleensä) demonstroimaan asiakkaille erilaisia hyppyjä tai ponnistusta vaativia liikkeitä ilman virtsankarkailua. Olen pystynyt ryhmäliikuntatunnilla ohjaamaan isoja voimaliikkeitä pitäen housut kuivana—paitsi ennen kuukautisia ja niiden aikana. Sillä asiakkainani on paljon raskaana olevia sekä synnyttäneitä, päätin kouluttautua lisää ja osallistuin tammikuussa Vatsalihasten erkauma-kurssille, jossa sivuttiin myös lantionpohjaa. Kurssiin kuului myös käytännön harjoituksia. En saanut harjoitteissa mitään kontaktia lantionpohjaani. En kerta kaikkiaan osannut eristää vaikka oikeaa puolta ja vetää ylöspäin ristikkäiseen suuntaan. En vaikka miten yritin.

Varasin melkein siltä istumalta ensikäynnin äitiysfysioterapiaan. Ehkä voisin vihdoin löytää lantionpohjani, vaikka synnytyksestä onkin jo neljä vuotta. Ehkä sittenkin minun pitäisi pystyä tekemään yksinkertaisia harjoituksia—ja harjoittamaan ammattiani ilman, että treenikassi täyttyy vaihtovaatteista virtsankarkailutilanteita ennakoiden. Ja ilman muuta, että pystyn ohjaamaan asiakkaille harjoituksia, osaten ne myös itse ja auttaa myös muita rikkomaan hiljaisuus ja purkamaan häpeää.

Fysioterapiassa kerroin taustastani ja huolestani, etten oikeastaan saa tuntumaa lantionpohjaan ollenkaan. Nolotti. Ultraäänessä näkyi jotain värähtelyä oikeaan suuntaan, Jessss! Ehkä tilanne ei olekaan täysin toivoton. Mutta en pysty tekemään nopeita supistuksia, värähtely kestää sekunnin murto-osia. Kokeillaan eri asennoissa. Ei mitään. Polviseisonnassa en löydä lantionpohjaa enää ollenkaan. Lannistun.

Fysioterapeutti Sonja Toivola opettaa minulle hypopressive-tekniikkaa. Hallitsen kehoni hyvin, saan rintakehän hyvin liikkelle. Tunnen alipaineen vatsassa, mutta en sen enempää tuntemuksia lantionpohjassa. Terapeutti vakuuttaa, että säännöllisellä harjoittelulla tekniikka tuo tuloksia. Olen skeptinen, mutta sitoudun hoitoon. Jo bussimatkalla töihin huomaan pystyväni supistamaan lantionpohjaa huomattavasti helpommin. Yllätyn postitiivisesti. Tulevien viikkojen aikana huomaan löytäväni vähitellen tuntumaa lantionpohjaan harjoituksen aikana lisääntyvissä määrin. Aivastuksesta ei välttämättä seuraa lirahdusta, tai ainakin nesteen määrä pienenee huomattavasti.

Seurantakäynnillä n. kuuden viikon jälkeen ultraäänessä näkyy jo huomattava noste lantionpohjassa ainakin hypopressiven aikana. Olen todella yllättynyt! En siis ole kuvitellut kehitystä! Saan lisää liikkeitä. Tulevien viikkojen ja kuukausien aikana huomaan mm. seuraavaa: dramaattinen ero pidätyskyvyssä eri kierron vaiheissa ponnistuksen aikana pienenee, ja on jopa lähes yhtä hyvä. Ponnistaessa ei lirahda. Pystyn kuukautisten aikana tekemään hallittuja hitaita supistuksia ja rentoutuksia lantionpohjaan. Pystyn tekemään nopeita, teräviä supistuksia ja jännitys tuntuu ihan eri tavalla koko lantion alueella, eikä vain emättimessä. Saan jatkuvasti enemmän tuntumaa, voimaa ja pystyn pitämään supistuksen pidempään. Saan tyhjennettyä rakon kerralla, eikä virtsaamisen jälkeen jää enää pissahätä— enkä käy läheskään niin usein enää vessassa kuin aikaisemmin (en ollut edes ajatellut asiaa ennen kuin huomasin muutoksen)! Orgasmit ovat vielä voimakkaampia ja mielihyvä vain lisääntynyt. Pystyn ottamaan lenkillä juoksupyrähdyksiä ilman pelkoa ja tuntemaan suorastaan voimaa ja tukea lantionpohjassa. Nämä muutokset vain muutamassa kuukaudessa!

Lantionpohjamatkani on vielä kesken, mutta uskallan vihdoin uskoa siihen, että minäkin voin vielä rakastaa lantionpohjaani ja löytää aivan uskomatonta voimaa, joka kantaa ja ulottuu kaikille elämäni osa-alueille.”

 

Kiitos, että sain jakaa tämän hienon kuntoutumisen! -Sonja Toivola

 

Lantionpohjan fysioterapiaan voit varata ajan täältä.

Kiinnostuitko hypopressiven tekniikasta? Hypopressiveharjoittelussa opitaan hengitystekniikka, jonka avulla vähennetään vatsaontelon painetta. Harjoitteiden avulla on mahdollista vahvistaa korsettialueen syviä lihaksia, vaikuttaa vatsalihasten erkaumaan ja nostaa lantion alueen elimiä esim. laskeumien hoidossa. Hengitystekniikkaan pohjautuvasta Low Pressure Fitnessistä voit lukea lisää täältä.

Sonja ja Ira pitävät LPF hypopressiven tekniikasta workshopin kesäkuussa 14.6. klo 16.30-18.00 ja Iralla on myös ryhmä alkamassa kesäkuussa 20.6. alkaen (5x). Workshopin jälkeen ryhmään on helppo osallistua.

#hypopressive #lantionpohjanfysioterapia #virtsankarkailu  

Sonja Toivola ja hypopressive-tekniikka.


Fysioterapeuttiopiskelijana FemiHealth Oy:ssä

12.5.2018 | Emmi Pyykkö

FemiHealth

Opintojen aikana Metropolian fysioterapiaopiskelijan tulee suorittaa viisi työharjoittelua. Harjoittelupaikkojen hankinta on suureksi osaksi opiskelijan omalla vastuulla. Tässä kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja monet eivät pääse sellaisiin paikkoihin joihin haluaisivat. Minulla kävi todella kova tuuri, kun Sonja Toivola suostui ottamaan minut harjoitteluun FemiHealth:lle tänä keväänä.

Fakta on se, että teoriaa ja tutkimuksia voi lukea loputtomiin saakka, mutta jossain vaiheessa on päästävä kokeilemaan taitojaan käytännössä. Fysioterapeutin työ on hoitotyötä, jossa tarvitaan muun muassa kykyä tuoda teoriatieto käytäntöön, sosiaalista älyä, asiakaspalvelutaitoja ja tietoa siitä, ettet koskaan ole valmis. On useita tapoja toteuttaa fysioterapiaa ja meistä kaikista valmistuu omanlaisia terapeutteja. FemiHelth Oy:llä olen seurannut muutamien eri fysioterapeuttien ja osteopaatin työskentelyä ja nähnyt konkreettisesti, mitä asiakaslähtöinen työskentely täällä tarkoittaa. Jokaisella terapeutilla on oma tapansa ja persoonansa hoitaa, mutta kaikki seisovat asiakkaan kanssa samalla puolella. Ei ole terapeuttia, joka vain arvostelee ja työntää tietoa asiakkaalle, vaan keinoja etsitään yhdessä asiakkaan ongelmien selvittämiseksi. Asiakas ja terapeutti ovat kuin tiimi, jossa asiakas saa tukeutua fysioterapeuttiin ja hakea voimavaroja. Raskausaika ja synnytyksen jälkeinen aika on naiselle herkkää, se on elämän yksi suurimmista muutoksista. On tärkeää, että apua fyysisten ja psyykkisten muutosten kanssa eläville naisille on tarjolla.

Etenkin naisten fyysiseen palautumiseen keskittyminen synnytyksen jälkeen on jäänyt huolestuttavan vähälle julkisella puolella.  Olen onnellinen, että saan seurata juuri Sonjan työskentelyä nämä kuusi viikkoa. Sonjalla on aito palo viedä äitiysfysioterapian osaamista ja tietoisuutta eteenpäin, sekä olla mukana viemässä äitiysfysioterapiaa siihen malliin missä ollaan jo Keski-Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa naiset saavat yksilöllistä lantionpohjan fysioterapiaa synnytyksen jälkeen.

Yksityisen sektorin harjoittelu on aina hieman erilainen kuin julkisella puolella. Täällä fysioterapeutit saavat tehdä omannäköistään terapiaa ja työrytmi on erilainen. Usein palvelu on spesifimpää ja fysioterapeutit ovat kouluttautuneet/erikoistuneet tiettyyn osaamisalueeseen. Mielestäni silloin terveysalan palvelu on onnistunutta, kun tekijällä on oikea osaaminen ja tieto, sekä intohimo siihen mitä tekee. Uskon, että se välittyy täällä FemiHealth Oy:ssä myös asiakkaille, ainakin minulle on välittynyt.

-Marjut Niemelä

Äitiysfysioterapeutti Sonja Toivola ja fysioterapeuttiopiskelija Marjut Niemelä


Joko olet kuullut Spiraalistabilaatio-metodista?

26.4.2018 | Emmi Pyykkö

FemiHealth Spiral Stabilization

Spiral Stabilization (SPS – Spiraalistabilaatio), on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä. Muun muassa Saksassa tätä menetelmää on käytetty menestyksekkäästi yli 20 vuoden ajan, ja se kuuluukin vakuutettavien hoitomenetelmien piiriin.

Spiraalistabilaatio-metodilla on erityisen mielenkiintoinen lähestyminen harjoitteluun. Sen pohjana on laaja kahden eri lihasketjun (spiraali- ja vertikaali) tutkimustyö. Tähän mennessä on kartoitettu yli 50:n lihasketjun anatomia ja niiden toiminta niin itsenäisenä lihasketjuna kuin osana kehon liikkeitä. Kaikissa harjoituksissa keskivartalonlihasten merkitys korostuu.

 

Lääkäri Smisekin mukaan vartaloa kiertäviä spiraali -lihasketjuja aktivoimalla ja saadaan lisää tilaa selkänikamien väliin, jolloin välilevyihin kohdistuva paine vähenee ja niiden aineenvaihdunta paranee.

Spiraalistabilaatio-metodin harjoitteet soveltuvat:

-selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, kuten akuutit ja pitkäaikaiset selkäkivut, skolioosi, välilevytyrä, spinaalistenoosi, spondylolisteesi

-selkäleikkausten pre- ja postoperatiiviseen hoitoon

-selän toiminnallisuuden parantamiseen

-nivelvaivojen pre- ja postoperatiiviseen hoitoon (olka-, lonkka-, polvi- ja nilkkanivelet)

-kehonhallinnan ja tasapainon parantamiseen

-kävelyn tekniikan ja koordinaation parantamiseen

-urheiluvalmennukseen

-raskausaikaan sekä synnytyksestä palautumiseen

Me FemiHealthillä olemmekin innoissamme SPS-metodin sopimisesta erityisen loistavasti raskausajan sekä synnytyksestä palautumisen treenimuodoksi. Juuri näihin herkkiin aikakausiin on tärkeää saada oikean tyylistä keskivartalon sekä lantiopohjan harjoittelua. Se luonnistuu SPS-metodin avulla lempeästi, turvallisesti ja tehokkaasti! SPS metodi onkin ollut aktiivisessa käytössä meillä äitiysfysioterapian puolella.

 

Iloksemme Spiraalistabilaatio -koulutuksen vastuuhenkilö Suomessa ja metodin valtuutettu kouluttaja Tiina Arrankoski tulee FemiHealthiin toistamiseen kouluttamaan SPS -metodia! Koulutukset ovat 7-8.5. ( 1A ja 1B taso ) sekä syksyllä 6-7.9. (1C ja 1D tasot).

Inspiroiva Tiina on liikuntatieteiden maisteri, jolla on yli 25 vuoden kokemus eri liikuntalajien sekä kehonhallinta- ja liikuntaterapiametodien opettajana ja kouluttajana. Hän on SPS-teacher ja -kouluttaja. Tiina on myös PowerFingers Master Trainer sekä pilatesohjaaja ja Suomen Pilates Yhdistyksen jäsen.

 

Tulevaan SPS koulutuksiin voi ilmoittautua osoitteessa: http://www.femihealth.fi/shop/

Spiraalistabilaatio FemiHealth
FemiHealth Spiral Stabilization