Fysioterapeuttiopiskelijana FemiHealth Oy:ssä

12.5.2018 | Sonja Toivola

Opintojen aikana Metropolian fysioterapiaopiskelijan tulee suorittaa viisi työharjoittelua. Harjoittelupaikkojen hankinta on suureksi osaksi opiskelijan omalla vastuulla. Tässä kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja monet eivät pääse sellaisiin paikkoihin joihin haluaisivat. Minulla kävi todella kova tuuri, kun Sonja Toivola suostui ottamaan minut harjoitteluun FemiHealth:lle tänä keväänä.

Fakta on se, että teoriaa ja tutkimuksia voi lukea loputtomiin saakka, mutta jossain vaiheessa on päästävä kokeilemaan taitojaan käytännössä. Fysioterapeutin työ on hoitotyötä, jossa tarvitaan muun muassa kykyä tuoda teoriatieto käytäntöön, sosiaalista älyä, asiakaspalvelutaitoja ja tietoa siitä, ettet koskaan ole valmis. On useita tapoja toteuttaa fysioterapiaa ja meistä kaikista valmistuu omanlaisia terapeutteja. FemiHelth Oy:llä olen seurannut muutamien eri fysioterapeuttien ja osteopaatin työskentelyä ja nähnyt konkreettisesti, mitä asiakaslähtöinen työskentely täällä tarkoittaa. Jokaisella terapeutilla on oma tapansa ja persoonansa hoitaa, mutta kaikki seisovat asiakkaan kanssa samalla puolella. Ei ole terapeuttia, joka vain arvostelee ja työntää tietoa asiakkaalle, vaan keinoja etsitään yhdessä asiakkaan ongelmien selvittämiseksi. Asiakas ja terapeutti ovat kuin tiimi, jossa asiakas saa tukeutua fysioterapeuttiin ja hakea voimavaroja. Raskausaika ja synnytyksen jälkeinen aika on naiselle herkkää, se on elämän yksi suurimmista muutoksista. On tärkeää, että apua fyysisten ja psyykkisten muutosten kanssa eläville naisille on tarjolla.

Etenkin naisten fyysiseen palautumiseen keskittyminen synnytyksen jälkeen on jäänyt huolestuttavan vähälle julkisella puolella.  Olen onnellinen, että saan seurata juuri Sonjan työskentelyä nämä kuusi viikkoa. Sonjalla on aito palo viedä äitiysfysioterapian osaamista ja tietoisuutta eteenpäin, sekä olla mukana viemässä äitiysfysioterapiaa siihen malliin missä ollaan jo Keski-Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa naiset saavat yksilöllistä lantionpohjan fysioterapiaa synnytyksen jälkeen.

Yksityisen sektorin harjoittelu on aina hieman erilainen kuin julkisella puolella. Täällä fysioterapeutit saavat tehdä omannäköistään terapiaa ja työrytmi on erilainen. Usein palvelu on spesifimpää ja fysioterapeutit ovat kouluttautuneet/erikoistuneet tiettyyn osaamisalueeseen. Mielestäni silloin terveysalan palvelu on onnistunutta, kun tekijällä on oikea osaaminen ja tieto, sekä intohimo siihen mitä tekee. Uskon, että se välittyy täällä FemiHealth Oy:ssä myös asiakkaille, ainakin minulle on välittynyt.

-Marjut Niemelä

Äitiysfysioterapeutti Sonja Toivola ja fysioterapeuttiopiskelija Marjut Niemelä


Joko olet kuullut Spiraalistabilaatio-metodista?

26.4.2018 | Sonja Toivola

Spiral Stabilization (SPS – Spiraalistabilaatio), on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä. Muun muassa Saksassa tätä menetelmää on käytetty menestyksekkäästi yli 20 vuoden ajan, ja se kuuluukin vakuutettavien hoitomenetelmien piiriin.

Spiraalistabilaatio-metodilla on erityisen mielenkiintoinen lähestyminen harjoitteluun. Sen pohjana on laaja kahden eri lihasketjun (spiraali- ja vertikaali) tutkimustyö. Tähän mennessä on kartoitettu yli 50:n lihasketjun anatomia ja niiden toiminta niin itsenäisenä lihasketjuna kuin osana kehon liikkeitä. Kaikissa harjoituksissa keskivartalonlihasten merkitys korostuu.

 

Lääkäri Smisekin mukaan vartaloa kiertäviä spiraali -lihasketjuja aktivoimalla ja saadaan lisää tilaa selkänikamien väliin, jolloin välilevyihin kohdistuva paine vähenee ja niiden aineenvaihdunta paranee.

Spiraalistabilaatio-metodin harjoitteet soveltuvat:

-selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, kuten akuutit ja pitkäaikaiset selkäkivut, skolioosi, välilevytyrä, spinaalistenoosi, spondylolisteesi

-selkäleikkausten pre- ja postoperatiiviseen hoitoon

-selän toiminnallisuuden parantamiseen

-nivelvaivojen pre- ja postoperatiiviseen hoitoon (olka-, lonkka-, polvi- ja nilkkanivelet)

-kehonhallinnan ja tasapainon parantamiseen

-kävelyn tekniikan ja koordinaation parantamiseen

-urheiluvalmennukseen

-raskausaikaan sekä synnytyksestä palautumiseen

Me FemiHealthillä olemmekin innoissamme SPS-metodin sopimisesta erityisen loistavasti raskausajan sekä synnytyksestä palautumisen treenimuodoksi. Juuri näihin herkkiin aikakausiin on tärkeää saada oikean tyylistä keskivartalon sekä lantiopohjan harjoittelua. Se luonnistuu SPS-metodin avulla lempeästi, turvallisesti ja tehokkaasti! SPS metodi onkin ollut aktiivisessa käytössä meillä äitiysfysioterapian puolella.

 

Iloksemme Spiraalistabilaatio -koulutuksen vastuuhenkilö Suomessa ja metodin valtuutettu kouluttaja Tiina Arrankoski tulee FemiHealthiin toistamiseen kouluttamaan SPS -metodia! Koulutukset ovat 7-8.5. ( 1A ja 1B taso ) sekä syksyllä 6-7.9. (1C ja 1D tasot).

Inspiroiva Tiina on liikuntatieteiden maisteri, jolla on yli 25 vuoden kokemus eri liikuntalajien sekä kehonhallinta- ja liikuntaterapiametodien opettajana ja kouluttajana. Hän on SPS-teacher ja -kouluttaja. Tiina on myös PowerFingers Master Trainer sekä pilatesohjaaja ja Suomen Pilates Yhdistyksen jäsen.

 

Tulevaan SPS koulutuksiin voi ilmoittautua osoitteessa: http://www.femihealth.fi/shop/


Erja Lyytinen hyvää oloa etsimässä

15.4.2018 | Sonja Toivola

HYVÄÄ OLOA ETSIMÄSSÄ!

Minulle on aina maistuneet hyvät oluet, viinit ja makeiset. Lisäksi elämäntyylini keikkailevana muusikkona on hyvin repaleista ja liikunta jää helposti vähemmälle. Pari vuotta sitten aloin kiinnostua todella omasta terveydentilastani, halusin jaksaa paremmin ja saada kehoni kuntoon kaksosraskauden jäljiltä. Hektinen muusikon ja yrittäjä-äidin elämä vaatii uhrauksia, joten aloin tietoisesti muuttamaan ruokavaliotani, sekä hain myös apua kehoni kuntoutukseen fysioterapiasta. Selvisi myös, että kärsin vatsalihasten erkaumasta. Huomasin, että ympärilläni on paljon muitakin naisia, jotka tarvitsivat apua raskauden jälkeiseen kehonhuoltoon.

Apua oli kuitenkin vaikea löytää ja saada. Etsimisen jälkeen löysin kuitenkin fysioterapeutti Ira Rissasen. Ystävystyimme Iran kanssa, joka on edelläkävijä äitiysfysioterapiaan erikoistuneista fysioterapeuteista. Minulle tuli myös mahdollisuus lähteä mukaan partnerina Iran perustamaan Femihealth – hyvinvointiyritykseen. Femihealth on terveystalo, jonne naiset voivat tulla missä vaiheessa elämää tahansa hakemaan apua kehonsa toimintaan ja hyvinvointiin. On mahtava olla mukana tarjoamassa palveluita meille ihanille naisille ja ihailla kun naiset säkenöivät! Autetaan naisia nauttimaan kehostaan ja elämästään! Femihealth tarjoaa muun muassa osteopatiaa, fysioterapiaa, erilaisia liikunnallisia tunteja, kuten äitiysjoogaa ja myös kouluttaa alan ammattilaisia.

Nautin edelleenkin herkuista silloin tällöin, mutta olen alkanut tarkkailla mitä syön ja kuinka liikun. Teen lähes joka päivä edelleen kehonhuoltoa, sillä se auttaa jaksamaan minua tekemään sitä mitä rakastan suunnattomasti: kiertue-elämää ja soittamista yleisöille ympäri maailman!


Kotilääkäri (03/2018) teki minusta kansijutun, jossa kerron omista kokemuksistani kohti parempaa elämää. Käy lukaisemassa! https://kotilaakari.fi/

Toivotan teille kaikille hyvinvointia päiväänne!

Tässä minun kolme kohtaa, jolla aloitin itse tien kohti parempaa olotilaa:

-Ruokavalio kuntoon! Vähensin punaista lihaa ja oloni on keventynyt huomattavasti! Tykkään syödä suuria määriä. Lisäsin kasviksia lautaselleni, niitä voi syödä kuinka paljon vaan saamatta liikaa kaloreita.

-Liiku säännöllisesti. Hyötyliikunta on ilmaista. Kävelen mieluusti portaat ylimpään kerrokseen, tai jätän ratikan välistä. Painavien vahvistimien ja instrumenttien kantaminen eli roudaaminen on parasta hyötyliikuntaa!

-Älä stressaa. Vastoinkäymisiä on aina elämässä. Isompia ja pienempiä. Kun hyväksyy sen, on helpompi selvitä ikävistä tapahtumista ja mennä eteenpäin.

Erja Lyytinen

Copyright: OLGA POPPIUS MTV Tähdet, Tähdet


Liikunnallisen äidin pitkä tie synnytyksen jälkeiseen kuntoutumiseen

7.3.2018 | Ira Rissanen

Tänään löysin sähköpostiini hukkuneen kiitos- kirjeen. Vaikka saan viikottain todistaa monta kuntoutumistarinaa, niin tuntuu aivan mahtavalta lukea tämän kaltaista palautetta! Nöyrä kiitos siitä <3 Kirje kertoo myös äitiysfysioterapian spesifisyydestä ja siitä, että se vaatii erikoistumista.

Olen erittäin iloinen, että saamme tehdä FemiHealth- tiiminä töitä. Tämän asiakkaan kuntoutuksessa teimme yhteistyötä osteopaatti Piritta Kuuselan kanssa. Meillä ottaa vastaan myös osteopaatti Sara Lexmond sekä pian valmistuva osteopaatti Anni Stauffer, joka on juuri saanut valmiiksi opinnäytetyön suorien vatsalihasten erkaumasta. Meillä toimivat äitiysfysioterapeutit Sara Seppäläinen, Sonja Toivola, Heli Harsunen sekä Sari Vannas. Voin lämpimästi suositella heitä kaikkia.

Suorien vatsalihasten erkauman kuvantaminen ultraäänellä

Asiakkaan luvalla jaan seuraavan kirjeen:

Sain ensimmäisen lapseni 12v. sitten ja olen siitä lähtien epäillyt erkaumaa. Ensimmäisen lapsen jälkeen elämään jäi jatkuva alaselän väsymisen tunne, pömpöttävä vatsa ja epämääräiset lantion ja reiden alueen kivut, jotka vain pahenivat 8v. sitten syntyneen lapsen jälkeen. Olen käynyt lukuisilla fysioterapeuteilla, kiropraktikolla, OMT-fysioterapiassa, ostoepaatilla ja hieronnassa, mutta en ole löytänyt ihmistä, joka olisi osannut yhdistää kaikki vaivani epäilemääni erkaumaan.Kävin työterveydessä ties monettako kertaa valittelemassa pistävää kipua alaselässä ja neljä vuotta sitten lääkäri varmaan kyllästyi myös siihen, ettei saanut vaivalle selvyyttä. Työterveydessä ultralla todetun erkauman toteamisen jälkeen sain jälleen lähetteen fysioterapeutille…
Selvittelin erkauma-asiaa netissä ja törmäsin Iran opinnäytetyöhön, jonka keikutin silloiselle fysioterapeutille luettavaksi ja tulkittavaksi ja pyysin, että hän tutkisi minut erkauma mielessä ja ohjaisi minulle harjoitteita. Yritimme yhteistyössä, mutta tulosta ei vain tullut. Erkauma pysyi, pömpöttävä vatsa säilyi ja samoin kivut.
Lopulta löysin tieni Iran nettisivuille ja oikeasti epätoivoisena lähetin pyynnön, josko pääsisin näytille. Aika järjestyi ja sen jälkeen koko tarina muuttuikin painajaismaisesta yksin pyörittelystä täysin uudeksi tarinaksi, jolla on oikeasti uskomaton, onnellinen loppu. Iran ohjauksessa n. 4cm erkauma on käytännössä kadonnut ja jännesauma on palautunut normaaliksi, vatsan pömpötys on kadonnut ja selkä rauhoittunut. Aikaa tähän on mennyt reilusti alle 6kk!
Iran ammattitaito ohjata sanallisesti, keksiä todella hyviä mielikuvia harjoituksiin sekä luoda uskoa palautumiseen on lyönyt todella ällikällä; moni muukin yritti, mutta kukaan muu ei siihen kyennyt! Ammattitaitoinen, empaattinen työote yhdistettynä huikeaan, portaittain etenevään ohjaamiseen on mahdollistanut minulle uusien harrastusten aloittamisen vuosien tauon jälkeen. Pakko on myös kehua uskomatonta osteopaattia Pirittaa FemiHealthista, jonka hoito on tukenut yli kymmenen vuotta kehittymään päässeiden lihaskireyksien oikaisemista taikurimaisella pehmeydellä. Uskomaton tiimi! Jos joku, kuten minä, on heittämässä toivoa kankkulan kaivoon tai valitsemassa erkaumaleikkauksen niin suosittelen todella lämpimästi kääntymistä ensin Iran ja hänen tiiminsä puoleen. Minä olen (vihdoin) normaalisti kävelevä esimerkki näiden ihanien ihmisten rautaisesta ammattitaidosta. Suosittelen koko sydämestäni kaikille äideille ja äidiksi haluaville!
Kiitos Ira <3, todella paljon.

FemiHealth- tiimi KIITTÄÄ!!!


Tunnista vatsalihasten erkauma ja treenaa lantionpohja vahvaksi

21.11.2017 | Ira Rissanen

Mikä on vatsalihasten erkauma? Voiko sitä ennaltaehkäistä tai kuntouttaa? Voiko lantionpohjan lihasten harjoittelulla ehkäistä/ hillitä väliliha repeämiä/ -leikkauksia(episotomia)? Voiko synnytys mennä helpommin hyvällä valmistautumisella? Palautuuko synnytyksestä nopeammin/helpommin, jos harjoittelee ryhtiä ja lantionpohjan lihaksia?

Näihin kysymyksiin annoin vastauksia Akuutti ohjelmaan: Raskaus ei pääty synnytykseen. Voit katsoa lähetyksen Yle Areenasta tai ke 22.11 klo 20:00 tv:stä. Katso ohjelma tästä:

https://areena.yle.fi/1-3760093

 

Kotikäynnillä minulla on mukana ”kenttävarustus” eli kädet ja työntömitta. Vastaanotolla käytän ultraa apuna lantionpohjan lihasten harjoittelun ohjaamiseen, suorien vatsalihasten erkauman mittaamiseen sekä mm. vatsalihasten/ selän syvien lihasten/pallean kuvantamiseen. Kuten haastattelusta selviää, hengitys on myös osa kuntoutusta niin lantionpohjan kuin erkaumankin suhteen.

 

Haastattelun pohjalta syntyi myös artikkeli, jonka voit lukea: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/20/moni-karsii-tietamattaan-vatsalihasten-erkaumasta-tunnista-erkauma-ja-treenaa

Löydät artikkelista myös video klipin, jossa ohjaan lantionpohjan lihasten harjoitteen. Anna hengityksen virrata harjoituksen aikana, pidä supistusta yllä 1-2s/ toista 10 kertaa/ 1-3 sarjaa/ 5 kertaa viikossa. Rentouta lantionpohjan lihakset ennen uutta supistusta. Synnytystä ajatellen hyödyt lantionpohjan lihasten rentoutusharjoittelusta yhtä paljon kuin niiden vahvistamisesta. Vahvistaminen on myös helpompaa, kun lihakset pääsevät välillä rennoksi.  Synnytystä ennen kannattaa myös hieroa välilihaa ja öljytä sitä esim.kookosöljyllä, vehnänalkioöljyllä. Näin väliliha myötää paremmin synnytystä ja vältät/lievennät välilihaleikkauksen tarpeen ja repeämät. Myös jo syntyneet arvet(myös sektio) kannattaa hoitaa. Apua tähän saat äitiysfysioterapeutilta.

Synnytys asennolla on myös väliä. Luonnollisin asento on kyykky asento, jossa avustaja tukee välilihaa. Tämä ei aina kuitenkaan ole soveltuvin, joten kannattaa konsultoida kätilö/synnytysdoulaa myös synnytystä helpottavissa asennoissa ja vaihtoehdoista kivun lievitykseen. Meillä toimii kätilö/doula Emmi Rissanen, joka tekee myös kotikäyntejä. Erittäin suosituilla äitiysjooga- kursseiltamme saat myös doula/ joogaopettaja Hamilta synnytykseen valmistautumiseen apua ja harjoitteita.

Tarjoamme laadukkaita koulutuksia mm. fysioterapeuteille, osteopaateille ja liikunta- alan ammattilaisille. Katso tulevat koulutukset sivujemme kalenterista www.femihealth.fi . Tammikuussa ensimmäisenä starttaa FH suorien vatsalihasten erkauman perusteet.


Synnytys luomusti

27.10.2017 | Sonja Toivola

Dipl. Ravintoterapeutti Annamari Seilola:

 

Suurimmalla osalla naisista on varmasti jonkun näköinen ajatus siitä kuinka he toivoisivat synnytyksen kulkevan. Moni miettii myös kivunlievitykseen liittyviä seikkoa. Odottaessani esikoistani 6 vuotta sitten tottapuhuakseni synnytykseen valmistautumiseni oli lähes mitätöntä. En ottanut osaa synnytysvalmennukseen enkä miettinyt itse synnytystä sen kummemmin kuin, että toivoin synnyttäväni alateitse ja mahdollisimman pienellä lääkityksellä. Olin toivonut myös, että olisin saanut olla kotona mahdollisimman pitkään ennen sairaalaan siirtymistä. Asiat eivät kuitenkaan menneetkään toivomallani tavalla. Palataanpa tuohon päivään noin viitisen vuotta sitten.

Elettiin kesäkuun loppua 2012 ja laskettuun aikaan oli vielä parisen viikkoa. Lontoossa elettiin kuumia kesähelteitä. Olin istunut koko viikonlopun tukalan kuumassa luokkahuoneessa ja kun vihdoinkin pääsin pitkäkseni kotisohvalle sunnuntai iltana, tunsin märkää alushousuissani. Tottapuhuakseni en sen kummemmin ajatellut asiaa. Seuraavana aamuna mainitsin asiasta neuvolahoitajalle rutiinitarkastuksen yhteydessä. Hän passitti minut saman tein sairaalaan. Sairaalassa minua tutkittiin muutaman tunnin ajan, jonka jälkeen todettiin, että lapsivesi ripottelee pikkuhiljaa. Minut lähetettiin kotiin neuvojen kera ja toivoimme, että synnytys lähtisi käyntiin luonnollisesti illan kuluessa. Ystäväni kätilöäiti antoi minulle puhelimessa jos jonkun näköisiä ohjeita, jotta luonnonllinen käynnistyminen olisi mahdollista. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Tiistaiaamuna soitin sairaalaan sovitusti ja lääkäri pyysi minua pakkaamaan kassini ja tulemaan sairaalaan. Synnytys tulisi käynnistää liiallisen infektioriskin vuoksi.

Käynnistystä yritetään ensin prostaglandiini-geelin avulla. Tämä ei kuitenkaan toiminut. Tämän jälkeen siirryttiin oksitosiinitiputukseen. En olisi arvannut tässä vaiheessa kuinka pitkä tie oli vielä edessä. Mitään ei tapahtunut yli vuorokauteen. Makasin sängyssä ja tunti tunnilta oloni kävi tukalammaksi ja tukalammaksi. Synteettinen oksitosiini ei toimi kivunlievittäjänä ja siksi käynnistettäessä supistukset ovat hyvinkin kipeitä. Oksitosiinista tuonnempana.  En saanut syödä, en liikkua enkä käydä suihkussa. Aluksi minun annettiin käydä tarpeillani vessassa, mutta jossain vaiheessa tämäkin kiellettiin. Oletin, että tämä kaikki on normaalia. Tunnit kuluivat hitaasti ja supistukset voimistuivat. Kun käynnistyksestä oli kulunut yli 24 tuntia, kohdunsuun aukeamisesta ei ollut tietoakaan. Tyttö kuitenkin näytti voivan hyvin masussani. Tämä tieto rauhoitti minua. Lopulta annoin periksi kivunlievitykselle. Hoitaja ehdotti parasetamolia. Tämä oli yhtä tyhjän kanssa. Sen jälkeen kokeiltiin kaasua. Tämä vain aiheutti pahaa oloa. Yksi seikka johon itse kiinnitin huomiota, oli käsivarteni turpoaminen lähes muodottamaksi. Myös puolisoni ihmetteli asiaa, mutta vuoteeni vieressä seisovia  lääkäreitä, lääkäriopiskelijoita ja kätilöitä tämä ei tuntunut mietityttävän. Sitä he kuitenkin ihmettelivät miksi synnytys ei ole käynnistynyt yli 24 tuntia kestäneestä tiputuksesta huolimatta. Syykin selvisi tietenkin jälkikäteen. Tippa oli asetettu huolimattomasti ja osa nesteestä päätyi ihon alle turvottaen käsivarteni. Voisinkin sanoa, että tippa oli koko synnytyksen kivulian tai oikeastaan epämielyttävin kohta. Kun huomautin asiasta, kätilö ihmetteli, että mikä siinä muka on vikana.

Kivut kävivät sietämättömiksi. Kätilö ehdotti epiduraalia. Olin auennut hädin tuskin 2 cm tässä vaiheessa. Suostuin epiduraaliin. Tämä ei kuitenkaan auttanut kipuun. Noin 30 tuntia käynnistyksen jälkeen, lääkäri totesi, että ainoa mahdollisuus on enää keisarinleikkaus. Itkin, koska minua harmitti niin paljon. Saattaa ehkä kuulostaa hassulta, mutta olin pettynyt itseeni. Halusin kokea synnytyksen. Olinhan valmistaututunut synnytykseen hypnobirthing DVD:n avulla. Varmaan ainoa asia, jonka tein synnytykseen valmistautumisen eteen. Halusin ”testata” oppimaani hengitystekniikkaa oikeassa tilanteessa.

Minulle ei kuitenkaan annettu vaihtoehtoja. Lääkäri totesi, että yhtään ei voida enää pitkittää. Olihan lapsivesi alkanut tihkumaan jo yli 60 tuntia sitten. Olin seuraavana menossa leikkausaliin. Tätä odotellessa ihana kätilöni kuitenkin päätti tehdä vielä viimeisen sisätutkimuksen. Kaikkien yllätykseksi olinkin täysin auki (tunnissa nollasta sataan!) ja kätilö ilmoitti, että nyt tyttö aletaan synnyttämään. Hurmaava tyttäreni syntyi 15 minuuttia myöhemmin. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Tästä kaikesta oppineena päätin kuitenkin tehdä asiat eri tavalla tällä kertaa ja itse aktiivisesti hankkia tietoa luonnollisesta synnytyksestä ja siitä kuinka voin vaikuttaa asioiden kulkuun ainakin osittain. Odotan toista vauvaani 22. viikolla ja otin osaa FemiHealth Oy:ssa toimivan kätilön Emmi Rissasen luonnolle Luonnonmukainen synnytys parisen viikkoa sitten. Suosittelen luentoa lämpimästi. Luento voimaannutti minua aivan uskomattomalla tavalla ja tunnen olevani valmis synnytykseen. Olo on oikeastaan aika malttamaton. Tiedän tällä kertaa mitä pyytää ja vaatia.

Emmillä on ihana tapa kertoa asioista. Hän on suunnattoman rauhallinen ja empaattinen. Juuri sen kaltainen ihminen, jonka toivoisin olevani rinnallani seuraavassa synnytyksessäni. Luento sai minut ymmärtämään valmistautumisen tärkeyden. Niin kuin Emmi sanoo pettymys on suuri, jos jokin menee pieleen ja valmistauduit huonosti. Juuri näin minulle kävi. Tiedän, että luultavimmin asiat olisivat menneet toisin ensimmäisen synnytyksen suhteen, jos olisin ollut asioista tietoisempi. Minulta puuttui itsevarmuus ja luottamus omaan kehoon. Olisin myös ymmärtänyt kyseenalaistaa miksi en saanut liikkua tipan kanssa ja miksi ruokailu ei ollut mahdollista. Suomessa luutavimmin ei olisi toimittu näin. Tämän kuvan olen saanut kätilö- ja lääkäriystäviltäni. Hidastiko makaaminen synnytyksen kulkua?

Synnytystä en ole kuitenkaan koskaan osannut pelätä. Pidän sitä niin luonnollisena tapahtumana. Naiset ovat synnyttäneet aikojen alusta asti. Kunhan luotat kehoon ja kuuntelet kehon sekä vauvan viestittämiä viestejä, voit luultavasti paremmin. Emmi puhuu luennolla hormonien vaikutuksesta synnytyksen kulkuun. Hormonien osuutta usein jopa vähätellään. Niiden tarkoituksena on kuitenkin valmistella kehoa ja mieltä, käynnistää synnytys, ohjata synnytyksen kulkua, vähentää kiputuntemuksia sekä auttaa synnyttäjää jaksamaan. Tärkeimpänä toimii oksitosiini. Kyseinen hormoni toimii synnytyksen käynnistäjänä sekä pitää synnytystä käynnissä. Eri seikoilla voidaan vaikutta oksitosinin tuotantoon. Puolison hellä kosketus ja ystävälliset sanat, hieronta, hymy, hyvä ravinto, turvallisuuden tunne, ympäristön rauhallisuus ja hiljaisuus kaikki tukevat oksitosinin tuotantoa. Itse ajattelen omaa synnytystilannettani, jossa huoneessani ramppasi tuntemattomia ihmisiä vähän väliä. Trafiikki oli ajoittain hyvinkin vilkasta. Tämä ei varmasti osaltaan edesauttanut kehon omaa oksitosiinin tuotantoa. Koin olevani näytillä.

Toiseksi Emmi mainitsee endorfiinin. Tämä toimii kehon omana kipulääkkenä ja auttaa jaksamaan. Endorfiini ja oksitosiinitasot nousevat synnytyksen edetessä. Adrenaliinia puolestaan erittyy kun synnyttäjä tulee häirityksi, hänellä on epämukava turvaton olo tai hänellä on nälkä. Nämä kaikki pätevät omasta mielestäni ekaan synnytykseeni. Eritoten epätietoisuus ja nälkä vaivasivat. Adrenaliini vähentää mm. istukan hapen saantia sekä saattaa heikentää supistuksia. Ne saattavat jopa lakata kokonaan.

Emmi puhuu hiukan myös ravinnon tärkeydestä. Siitä kirjoitan toisella kertaa lisää. Emmin ohjeista mieleepainuvimmat olivat varmasti kuitenkin seuraavat vinkit; anna kehollesi aikaa synnyttää. Pysy kärsivällisenä äläkä kiirehdi (tämä tosin ei ole minulle ominaista yleisestikkään…). Synnytyksestä itsestään tulisi nauttia sen sijaan, että se olisi pelkkä suoritus. Toinen vinkki, joka pätee moneen asiaan elämässä. Meidän tulisi nauttia myös tekemisestä eikä vain tuloksesta. Näitä ohjeita hyödynnän myös ravintoterapia-asiakkaitteni kanssa. Nauti ruokavaliomuutoksen tuomista uusista mahdollisuuksista. Nauti ravinnosta äläkä vain ja ainoastaan tuijota puntaria tai mittanauhan lukuja. Se tästä aiheesta kuitenkin nyt.

Luento toi minulle tutuksi eri synnytyksen vaiheet ja kuinka kipua voidaan lievittää luonnollisesti. Akupistepainanta, hieronta, hyväily, liike, hengitys, äänet ja musiikki saattavat kaikki lievittää kipua.  Nämä antavat myös puolisolleni aivan erilaiset työkalut synnytykseen. Tällä kertaa synnytämme yhdessä lauseen aivan eri merkityksessä kuin edellisellä kerralla. Hän ymmärtää aivan eri tavalla hänen roolinsa synnyttäjän eli minun rinnalla. Mieleni on luottavainen kunhan kuuntelen kehoani. Annan luonnon ohjata asioiden kulkua. Tietenkin pahin pelkoni on, että joudun turvautumaan ajatukseni vastaisiin keinoihin pakon saattelemana. Yritän kuitenkin ajatella, että vaikutan siihen mihin voin vaikuttaa. Ymmärrän kipua myös eri tavalla nyt. Se saattaa tuntua pelottavalta, mutta kuitenkin luonnolliselta. Kipu on osa synnytystä ja omaan kipukokemukseen pystyy vaikuttamaan. Kipu ei ole vihollinen tässä tilanteessa vaan oikeastaan merkki siitä, että asiat etenevät niin kuin pitääkin. Aion hyödyntää hypnobirthing CD:täni myös tällä kertaa.

Myös synnytysasennolla on merkitystä. Ymmärsin luennon myötä kuinka luonnotonta makuuasennossa synnyttäminen oikeastaan on. Tämähän rikkoo jo painovoimalakiakin. Tuntuukin paljon luonnollisemmalta synnyttää kyykyssä tai kontillaan. Onhan vauvalla  myös enemmän tilaa tulla ulos. Eroa makuuasentoon saatta olla jopa 5 cm. Aikamoista mielestäni. Miksi näistä asioista ei puhuta enemmän vai olenko vain minä tiedoton?

Oli miten oli, nyt tiedän tämän ja paljon muutakin synnytyksestä. Mieleni on levollinen tulevan suhteen ja oikeastaan odotankin, että pääsen kokemaan kaiken tämän. En voi varmasti sanoa kuinka tulee käymään, mutta mieleni on huomattavasti luottavaisempi. Jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, otetaan käyttöön b-vaihtoehto. Jokatapauksessa tiedän tehneeni parhaani. Knowledge is power!

-Annamari Seilola

 

Seuraa koulutuskalenteriamme, jonne päivitämme Emmin seuraavia luentoja ja synnytysvalmennuksia! Ihanalle Emmi-kätilölle voit varata yksilöajan tästä.

Annamari ottaa myös vastaan FemiHealth Oy.ssa. Hän ohjeistaa asiakkaitaan
raskauden ajan ravinnossa sekä antaa ravintoneuvontaa hedelmällisyyden
optimointiin ja synnytyksestä palautumiseen. Hänelle voit varata ajan tästä.


Barren yksityistunteja!

17.9.2017 | Sonja Toivola

Sain kunnian ohjata barretunnin eräälle polttariporukalle viime viikonloppuna, ja siitä inspiroituneena ajattelin kirjoittaa teille. Ohjaan tämänkaltaisia yksityistunteja erittäin mielelläni! Nykyään polttareihin haetaan usein jotain erilaista ja sporttista aktiviteettia, ja barre sopii tähän hyvin. Tarpeeksi erilaista, takuulla hiki pintaan ja hauskaa yhdessä! Viime viikonlopun polttaritunnilla oli myös kolme rohkeaa miestä mukana, mikä teki tunnista vieläkin hauskemman. Kerroin heille kirjoittavani tästä blogiimme ja  sain luvan ottaa muutamia kuvia sitä varten. Yksi mies-barre-ballerinoista jopa sanoi, ja pyysi minua tähän blogiinkin sen kirjoittavan, että ”barrekärpänen puraisi”. Tervetuloa vain tunneille! 🙂

Lue lisää


Sektion jälkeen kuntoon ja uudelleen raskaaksi

9.9.2017 | Sonja Toivola

Ehkäpä olet ajatellut, että sektion riskit olisivat ainoastaan itse leikkaukseen liittyviä. Leikkauksen jälkeiset riskit eivät ole kovin tunnettuja, mutta onneksi uutta tutkimusta tulee koko ajan lisää ja myös huomiota tähän. Vaikka sektiossa ei lihaksia katkotakaan, se vaikuttaa mm. lihaskalvoisiin rakenteisiin ja sitä kautta myös lihasten toimintaan.

Arpi voi jäädä hyvin kiristäväksi eikä tuo arpi ole ainoastaan pinnalla näkyvä viilto, vaan se menee usean kerroksen läpi kohtuun saakka. Arpi muodostuu kollageenista aivan kuin normaali iho. Se muokkautuu vahvemmaksi, mutta se on alkuperäistä heikommin toimivaa. Ei ole ollenkaan harvinaista, että tuntoaistimus on arven alueella erilaista tai siinä on tuntopuutoksia. Arpi voi olla niin kiristävä/kipeä että on vaikea seisoa suorassa. Tämä puolestaan vaikuttaa ryhdin ylläpitämiseen ja kehon kuormitus muuttuu. Arpi voi muodostaa ristisidoksia ja kiinnikkeitä, jotka vaikuttavat kehon keskustan toimintaan. Vatsassa sisäelinten ympärillä on paljon sidekudosta. Keskustan kautta vaikutus voi ulottua koko kehon toimintaan. Kiinnikkeet voivat aiheuttaa kiputuntemuksia ja toiminnallisia ongelmia. Tyypillisiä oireita sektion jälkeen on alaselän tai vatsan alueen kipu, mutta oireet voivat ilmetä myös kauempana. Äitiysfysioterapiassa sekä -osteopatiassa huolehditaan myös arpien käsittelyistä ja liikkuvuuden palautumisesta.

Lue lisää


Mikä ihmeen Low pressure fitness???

10.6.2017 | Sonja Toivola

Kesäkuun alku hujahti hurjaa vauhtia Espanjan Vigossa Low pressure fitness- ohjaaja koulutuksessa. Matkalle lähti mukaan myös FemiHealth kollega Sari Vannas. Tarjoamme Sarin kanssa opetusta kyseisestä metodista ke 14.6 klo 19- 20:30.  Mukaan voit tulla olitpa ammattilainen tai et. Elokuusta alkaen aloitamme myös Low pressure fitness  level 1- ryhmät. Metodissa hyödynnetään hypopressive- hengitystekniikkaa sekä lihaskalvoisia yhteyksiä liikkeissä ja asennoissa. Ensimmäisellä tasolla keskiössä ovat hengitys ja rangan sekä raajojen asento, joihin jatkotasoilla lisätään: asymmetria, vaativampi hengitys- sykli, dynaamisuus sekä vartalon kierrot.

Lue lisää


Low Pressure Fitness – koulutuskuulumisia Vigosta, Espanjasta

5.6.2017 | Sonja Toivola

Hola ja tervehdys aurinkoisesta Espanjasta!

Opiskelemme nyt viikon ajan innovatiivista tekniikkaa Vigossa, Galiciassa. Tarkoitus on syventää jo aiemmin tutuksi tullutta liiketerapiamuotoa, jota Ira onkin jo onnistuneesti käyttänyt osana yksilöterapiaa. Opiskelupäivät alkavat meillä klo 9.00 ja kestävät aina iltakuuteen asti, espanjalaiseen tyyliin jopa pidempään. Siestaan emme ole päässeet tutustumaan…. 😉 Opiskelijoita on ympäri maailman, ja se tekee ilmapiiristä ainutkertaisen. Kurssimme opettajina ovat koko tekniikan kehittäjät, huikean cv:n omaavat Piti Pinsach ja Tamara Rial. Tänään Ira oli kurssin johtotähtenä ja apuopettajana, kun teemana oli vatsalihasten erkauman tutkiminen ja hoito. Vaikka osallistujista moni on fysioterapeutti, on äitiysfysioterapia vielä käsitteenä uusi monissa maissa.

Lue lisää