“Sukuvika pömppö” katosi synnytyksen jälkeisessä fysioterapiassa

24.1.2020 | Ira Rissanen

Mitä jos keskivartalo olisi synnytysten jälkeen paremmassa kunnossa kuin ennen raskauksia? Onko se mahdollista? Vai onko käyrä auttamattomasti alaspäin mitä fyysiseen kuntoon tulee? Jaan asiakkaani kokemuksen hänen luvallaan ja kirjoittamana. On mahdollista, että keskivartalo on synnytyksen jälkeen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Hänen kohdallaan fysioterapia sisälsi harjoitteiden lisäksi tutkimisen ja testaamisen jälkeen manuaalista terapiaa (esim. arpikäsittelyt) ja  harjoitteiden ohjaamisen sekä  seurannan ja progression. Tässä tapauksessa asiakas sai ennemmän kuin odotti ensimmäisellä fysioterapia käynnillä.
“Kävin Iran luona ensimmäisen kerran 7 viikkoa toisen lapseni syntymän jälkeen. Olin synnyttänyt tyttäreni sektiolla ja minulla oli vatsalihasten erkauma, joten halusin ammattilaisen apua sektioarven sekä erkauman kuntouttamisessa. Lähtötilanteeni oli sellainen, että kun makasin kyljelläni, mahani valui lattialle ja tuntuma lantiopohjalihaksiin oli kadonnut. Pelkäsin myös itse koskea sektioarpeeni vaikka olin lukenut, että sitä kannattaisi itse mobilisoida. Kävin Iran luona neljä kertaa viiden kuukauden aikana. Hän tarkisti aina aluksi lantionpohjalihasteni ja erkaumani tilanteen ultraäänellä, käsitteli sektioarpeani ja lopuksi neuvoi minulle uusia harjoitteita kotona tehtäväksi. Ira neuvoi myös mitkä muille lihasryhmille tehtävät voimaharjoitteluliikkeet olivat turvallisia tehdä. Harjoitteiden vaikeusaste kasvoi kerta kerralta ja oli kannustavaa huomata miten pikkuhiljaa yhteys omiin lihaksiin alkoi löytyä.
 
Nyt seitsemän kuukautta synnytyksen jälkeen lantionpohjanlihakseni ja vatsalihakseni ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan! Minulla oli aina ennen alavatsassa pömppö, joka ei kadonnut minnekään – edes silloin ennen lasten saantia kun treenasin parhaimmillani 5 kertaa viikossa salilla. Olin ajatellut sen olevan inhottava sukuvika josta ei pääse eroon, mutta nyt vatsani on täysin litteä ja pömppö on kadonnut! Olen todella kiitollinen Iralle mahtavista neuvoista ja kannustuksesta ja suosittelen Iran asiantuntemusta lämpimästi muillekin äideille! “
 
Kiitos kokemuksesi jakamisesta. Siitä on varmasti vertaiskokemuksena hyötyä myös muille!
Arpikäsittelyt tehdään optimaalisesti 3vkon- 3kk jälkeen leikkauksesta(koskee myös muita leikkauksia kuin sektio), mutta arpea on hyvä liikutella lempeästi jo ennen tätä.  Tärkeää on myös huolehtia siitä, ettet lyhisty kasaan, vaan oikaiset vartalosi suoraksi. Tulehtunutta arpea ei ole hyvä käsitellä. Tulehdus on tärkeää hoitaa ensin. Pitkittynyt tulehdus lisää kiinnikkeiden syntymisen riskiä.
Ira Rissanen