Auttajan varjoon tutustuminen. Viha.

10.6.2020 | Ira Rissanen

Auttajan varjoon tutustuminen

                                                 Viha. Voimakas tunne, johon myös nimeni viittaa.

 

Pappi oli ristiäisissä kysynyt äidiltäni: “Tiedänkö mitä nimi tarkoittaa latinaksi? “Kysymykseen liittyi nuhteleva sävy. 

 

 

Liian kiltti tuntemaan vihaa?

Olin vielä aika pieni, kun kuulin tämän tarinan. Kasvatukseni oli tyypillistä ajan mukaista, jossa tyttöjen tuli oli olla kilttejä ja kuuliaisia. Sinällään kauniista käytöksestä voi kuitenkin muodostua risti, jolloin kolikon kääntöpuolena on haasteena ilmaista vihan tunnetta. Minuun oli iskostettu syvään, että viha on huonosta.

Tuula ja minä “rooliasuissa”  FemiHealth yinjoogassa

 

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus

Mihin se viha sitten haihtui, jos se ei saanut tulla ulos, kun oli sen aika? Ainakin yksi selkeä fyysinen oire on seurannut minua lapsesta saakka: migreeni.

Kirjoitan parhaillaan esseetä huomenna jatkuvaan terapeutti koulutukseen aiheesta ”Auttajan varjo”. Miksi tuo oman varjon tunnistaminen on auttajan roolissa tärkeää? Se on tärkeää mm. siksi, että ymmärrän mikä tuo varjo on, enkä reagoi asiakkaaseen tuon varjon vaikutuksessa. Pystyn siis paremmin olemaan läsnä ilman ennakko olettamuksia.

Törmäsin esseen taustalle luetussa Auttajan Varjo- kirjassa taas tuohon vihaan. Ilmeiseti minun täytyy käsitellä siitä yksi kerros lisää. Kun aloitin Ihminen Tavattavissa Kasvuohjelmassa muutama vuosi sitten, jäin Tommyn luennon jälkeen vaihtamaan hänen kanssaan muutaman ajatuksen. Tommy kysyi: ”Tiedätkö mitä nimesi tarkoittaa? ” Vastasin tietäväni: ”Vihaa”. Tommy jatkoi: ” Ja se on hyvä”.

Häpeästä hyväksi ominaisuudeksi?

Kun olin lähes koko elämäni kantanut häpeää nimeni tarkoituksesta, oli varsin veret seisauttavaa kuulla, että viha on hyvä. Miten tuo viha sitten voi olla hyvä? Rakentava viha auttaa minua asettamaan rajani. Se auttaa minua pitämään itsestäni ja läheisistäni huolta. Se auttaa minua toimimaan vahvasti, kun siihen on tarvetta. Viha suojelee. Kun oman vihansa on alkanut tunnistamaan, on seuraavaksi opeteltava ilmaisemaan se niin, että kunnioittaa toista osapuolta. Rakentava viha ei jyrää ja tuhoa toista. Rakentava viha auttaa, etten uuvu työssä tai vapaalla ja osaan lempeän jämäkästi laittaa rajat rakkaille teineille. Myönnetään, että opetellessa rappaukset roiskuu ja rakentava sana unohtuu helposti. Silti olen onnellinen, että saan tutustua vihaan minussa.

 

Kirjoittaja fysioterapeutti Ira Rissanen opiskelee Ihminen Tavattavissa terapeutiksi