Hyvinvointia arkeen itsetuntemusta kehittämällä – Tehtävä oman itsetuntemuksen syventämiseen

3.9.2020 | Ira Rissanen

 

VIERASKYNÄ: REETA ITÄVIRTA

Pohditko sinäkin ajoittain kuka olet, mistä tulet ja mihin olet matkalla? Tiedätkö mitä toivot ja tarvitset? Entä millaisia ajatuksia sinulla on itsestäsi ja millaiseksi koet itsesi?

Arjen pyörteissä toimimme monesti sen mukaan, miten olemme tottuneet toimimaan. Jopa niin, miten luulemme, että meidän odotetaan toimivan. Saatamme myös kuvitella haluavamme jotakin, joka ei todellisuudessa vastaakaan tarpeitamme. Haalimme omaisuutta, työtehtäviä ja vaikutusvaltaa ehkä ulkoisten vaatimusten vaikuttamana tuntematta omia sisäisiä motivaatiotekijöitämme.

Kokemus elämästämme heijastuu kuitenkin paljolti sisäisestä maailmastamme.

Jos tämä kokemus on jatkuvasti negatiivinen, on aika muutokselle. Pysyvä, myönteinen muutos alkaa itsemme ymmärtämisestä ja hyväksymisestä, sillä yritykset tehdä itsestämme onnellisempia eivät onnistu, jos emme tunne itseämme.

On paljon helpompaa olla tyytyväinen ja onnellinen elämäänsä, kun tietää kuka on ja mitä haluaa.

Itsetuntemusta voi oppia siinä missä muitakin taitoja. Kun antaa aidosti tilaa itsetutkiskelulle, voi päästä lähelle todellista sisintään, tulla jopa parhaaksi versioksi itsestään. Sen pohjalle voi rakentaa uudenlaista, ihan omannäköistään arkea ja elämää, joka tuntuu entistä mielekkäämmältä. Syvä itsetuntemus on siis avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja vaikuttaa hyvin pitkälti siihen, kuinka kohtaamme muut ihmiset. 

Aito itsetuntemus alkaa usein omien tunteiden tunnistamisesta sekä sen tietämisestä miksi reagoin näin, tunnen noin tai toimin kuten toimin? Mikäli itsetuntemuksen kehittäminen kiinnostaa sinua, ota itsellesi hetki aikaa ja tee kaikessa rauhassa alla oleva tehtävä, itseäsi kuunnellen.

TEHTÄVÄ

Valitset jokin sinua esittävä valokuva. Kirjoita kymmenen minuutin ajan vapaasti assosioiden kaikki mitä sinulle tulee valokuvaa katsoessasi mieleen. Voit pohtia kirjoituksessasi sellaisia asioita kuin: miksi valitsit juuri tämän valokuvan, kuka tuo ihminen tässä valokuvassa mielestäsi on, mitä kuvassa mahdollisesti näkyvät muut ihmiset edustavat elämässäsi ja millaisia muistoja tämä kuva sinussa herättää. Voit myös kirjoittaa ihan mitä tahansa muuta mitä sinulle sattuu tulemaan kuvasta mieleen.

Kun teksti on valmis, lue se kaikessa rauhassa itsellesi ääneen.

Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä tekstistä itsellesi äänitteen ja kuunnella sen. Jatkotehtävänä voit jopa äänitteen kuunneltuasi kirjoittaa ylös mitä tunteita kuunteleminen sinussa herätti: ilo, suru, häpeä, pelko, viha…

Kirjoittaja, Reeta Itävirta, on pitkän uran maamme johtavissa mainostoimistoissa tehnyt markkinoinnin moniottelija. Harrastuksekseen puutarhuriksi opiskellut Reeta on laajalti kiinnostunut kasvusta, toki kasvien, mutta erityisesti ihmisen kasvusta ja kehittymisestä parhaaksi versioksi itsestään. Nykyisin Reeta opiskelee terapeutiksi Tommy Hellsten – instituutissa ja toimii toimitusjohtajana yrityksille terapiapalveluita tarjoavassa InsideOut Therapy Oy:ssa. Reeta vetää myös FemiHealthin itsetuntemusryhmiä yhdessä Ira Rissasen kanssa. Lue lisää InsideOut Therapy https://www.insideouttherapy.fi

 

Valokuvaaja: Sanni Riihimäki