Pieni osa kehoa, suuri vaikutus kehoon, lantionpohjani

20.5.2020 | Tuula Schoultz

Mikä se on? Hihii, onko siitä pakko puhua… Sehän on vain vanhojen naisten virtsankarkailuun liittyvä asia. Näitä ja paljon muita kommentteja olen kuullut puhuessani lantionpohjasta tai lantionpohjan harjoittelusta.

Aihe on erittäin henkilökohtainen ja todella vaiettu. Minä Tuula, olen kouluttaessa tai muuten sopivassa tilanteessa jonkin verran kertonut omista kokemuksistani ja haasteista lantionpohjassani. Viimeinen raskausaikani toi niitä minulle tullessaan. Kuulijat ovat kovin kiinnostuneita, mutta harvoin saan lisäkysymyksiä. Yksityisvastaanotolla ihmiset onneksi uskaltavat alkaa kertoa ja kysyä, mutta sielläkin kuulen usein, että jos et olisi niin helposti lähestyttävä ihminen, niin en kertoisi.

Olen ”koonnut itseni” elämäni aikana monta kertaa uudestaan. Suurin työ on ollut viimeisen ja kolmannen raskauden jälkeen. Näistä haasteista kertominen ei ole ollut mitenkään itsestäänselvä asia. Ajatus ja häpeän tunne, josta sain itse itseni kiinni, oli, että eihän ammattilaisella voi olla erkaumaa. No, olipa kuitenkin vielä vuosi synnytyksen jälkeen 7cm:n erkauma. Toinen ajatus oli, että eihän ammattilaisella voi olla lantionpohjan haasteita. No, olipa kuitenkin, ja lopulta kävin läpi laskeumaleikkauksen, koska joustava kehonkoostumukseni ei jaksanut viimeistä raskautta venyttymättä. Usein kohtaan myös ajatuksen, että ammattilainenhan osaa liikkua täydellisen sujuvasti. No, opettelin uudestaan kävelemään keholle terveellisellä tavalla, koska raskausaika oli tehnyt niin suuret muutokset kehooni.

Viisi vuotta synnytyksen jälkeen voin todeta koonneeni itseni toiminnallisesti erittäin hyvään kuntoon. Pystyn tekemään töitä ja liikkumaan haluamallani tavalla. Jossain kohtaa kuitenkin havahduin jälleen elämässäni tapahtuneisiin suuriin muutoksiin, josta syystä vanha tuttu kehonkäyttö teki paluutaan. Tunnistatko sen ryhdin, jossa rinta rottingilla mennään ja todetaan, että antaa tulla mitä vaan, kyllä minä selviän. Niin sanottu ”takakireys” teki hyvää vauhtia paluuta kehooni.

Nykyisin en enää elämässäni yritä selvitä yksin, vaan osaan pyytää apua. En siis ollut tällä kertaa tullut kuin pieneltä osalta “takakireäksi”, lantionpohjastani. Vähitellen tunsin pahenevaa kipua oikeassa lonkassa kyljellään nukkuessani. Mieluummin laitoin tyynyn jalkojen väliin, jotta polveni ei painunut patjaa kohti, vaan sain jalan pysymään linjassa lonkan kanssa. Koitin vapauttaa pakaran seutua, selän lihaksia ja oikeastaan koko alaraajan lihaksistoa. Kun sitten pyysin kollegaani Ira Rissasta tarkistamaan lantionpohjan tilanteeni, en olisi voinut kuvitella niin suurta muutosta lonkan seudussani. Tiedänhän minä, että keho on kokonaisuus, mutta silti yllätyin lantionpohjan manuaalisen hoidon vaikutuksista. Kehonkoostumukseni on joustava ja siitä syystä kuvittelin lantionpohjassanikin olevan ennemminkin löysyyttä kuin kireyttä. Yllätys oli aikamoinen, kun Ira tutki ja hoiti manuaalisesti lantionpohjaani ja pakaraan asti ylettyvästä lihaksesta löytyi todellinen kireys. Iran lempeissä käsissä kireyden hoidon aiheuttama kipu ei ollut millään tavalla liikaa, vaan päinvastoin helpottavaa. Kireys myös helpotti nopeasti, jonka jälkeen koko ristiluun/lantion alueeni pääsi rentoutumaan.

Suurin yllätys minua odotti kuitenkin aamulla. Olin nukkunut läpi yön heräämättä kipuun, tarvitsematta tyynyä polven alla. Aamulla laitoinkin Iralle viestin: ”Kiitos, kiitos, kiitos. Teen aamutoimia onnenkyyneleet silmissä. Olen saanut nukkua täyden yön kivutta. Kiitos hoidosta.”

En voi tässä kohtaa sanoa oireiden enää aiheutuneen raskaudesta. Siitä on jo viisi vuotta aikaa. Olin saanut lantionpohjani ylijännitystilaan ihan muulla elämällä. Nyt onneksi tunnistin tarpeen ja sain avun. Keho muuttuu ja apua kannattaa hakea.

Lantionpohjan haasteet voivat olla moninaisia. Lantionpohjan haasteet ovat kovin vaiettuja. Ammattilaisten suusta olen kuullut, että pitäisihän minun tämä tietää. Toinen kuulemani lause on, että vaikka tiedän mitä pitäisi tehdä ja olen tehnytkin, en kehtaa kertoa, ettei oma kehoni palautunutkaan synnytyksestä luonnostaan. Meillä jokaisella on elämä, meillä jokaisella on kehonkoostumus, me jokainen olemme kokonaisuus. Meistä kukaan ei hyödy itsensä soimaamisesta. Meistä jokaista hyödyttää itsensä lempeä kohtaaminen ja avun pyytäminen.

Toivottavasti mahdollisimman moni myös uskaltaa pyytää apua, kokematta siitä häpeää tai riittämättömyyttä. Kohti lempeää itsensä ja toisten kohtaamista lantionpohjassa ja kokonaisuutena.


Lantionpohjan sisätutkimus on lantionpohjan fysioterapian kunkku tai kuningatar!

7.3.2020 | Ira Rissanen

Tiesitkö, että lantionpohjasta löytyy fysioterapiassa kaikista eniten tutkimusnäyttöä? Lantionpohjan fysioterapeutteina voimme nojata työssämme vahvaan näyttöön. Näyttöä on mm raskausajan harjoittelusta, kuinka lantionpohjan lihasten harjoittelulla voidaan ehkäistä virtsankarkailua tai harjoittelulla helpottaa synnytystä ja siitä palautumista.

Yksi tutkimusten tuottaja on ylitse muiden,  Kari Bø, joka on  liikuntatieteen ja fysioterapian professori Oslon yliopistosta sekä Norjan urheilutieteiden yliopiston (Norwegian School of Sport Sciences) johtaja. Hän on julkaissut yli 230 tutkimusta. Lisäksi hän on ollut mukana mm. Kansainvälisen Olympiakomitean asiantuntijaryhmässä laatimassa tutkittuun tietoon perustuvia katsauksia raskautta suunnittelevien, raskaana olevien ja synnyttäneiden naisurheilijoiden harjoittelusta. Kari Bø on Oslon yliopistossa vaikuttanut satoihin lantionpohjan tutkimuksiin.  Karin saimme keväällä 2018 vierailulle FemiHealth- ammattilliseen koulutukseen. Tutkimusten ja tiedon määrä hengästytti.

Kari Bø FemiHealth kouluttajana 2018

Olet ehkä kuullut lantionpohjan tutkimisesta EMG- elektrodin avulla sekä sähköharjoittelusta? EMG- elektrodi asetetaan emättimeen tai peräaukkoon ja sen avulla tarkastellaan lihasten sähköistä aktivaatiota. Tämä antaa tietoa lihasten sähköisestä toiminnasta, mutta ei kuitenkaan supistuksen suunnasta tai yksittäisistä lantionpohjan lihaksista. EMG- elektrodi voidaan yhdistää sähkölaitteeseen ja sitä voidaan käyttää apuna  tunnottomuuden hoidossa, rentouttamisen apuna, kivun hoidossa tai lihaskuntoharjoittelun  tukena.

Ultraääni kuvantaminen on yleistynyt lantionpohjan tutkimisessa ja harjoitteiden ohjaamisessa. Ultraäänellä voidaan kuvantaa häpyluun päältä virtsarakon läpi tai välilihan kautta lantionpohjan toimintaa. Kuvantaminen on lempeä tapa lantionpohjan tutkimiseen. Kuukautiset tai jälkivuoto ei ole ongelma , jos kuvannetaan virtsarakon läpi. Ultraääni kuvannus auttaa myös visuaalisesta palautteesta oppivaa asiakasta hahmottamaan oman lantionpohjan toimintaa.

Kuvantava ultraääni

Yksi tutkimistapa on kuitenkin ylitse muiden ja se on lantionpohjan lihasten tutkiminen käsin sisätutkimuksessa. Kuvassa on naisen lantiokori ja kaikki punaiset osat ovat lantionpohjan lihaksia. Sisätutkimuksessa arvioidaan näiden lihasten yhteistoiminta sekä puristusvoimaa. Lisäksi tutkitaan yksittäisten lihasten elastisuus ja supistus-/ rentoutuskyky. Tutkimisen yhteydessä voidaan arvioida lihasten toiminta ponnisteltaessa esim yskäistessä. Tutkimisen jälkeen on luontevaa käsitellä mahdolliset kireydet lihaksista tai arpikudoksesta ja tasapainottaa näin  lantionpohjan lihasten toimintaa. Yleinen kommentti tutkimuksen jälkeen on , että näin tarkasti minua ei ole koskaan aiemmin tutkittu! Tyypillistä on myös, että kommentoidaan kuinka informatiivista tutkiminen oli.

Lantionpohjan lihakset punaisella lantiokorissa

 

Kari Bø:n mukaan paras tapa edetä lantionpohjan harjoittelussa:

1. Sisätutkimus ja  harjoitteidenohjaus

2. Ryhmässä 2-3 kertaa viikossa harjoitteleminen omien kotiharjoitteiden lisäksi.

3. Edistymisen tarkistaminen henkilökohtaisella käynnillä.

Ps. FemiHealth- ryhmät toimivat erinoimaisesti ryhmäharjoitteluun!

Näillä kaikilla edellä mainituilla tutkimistavoilla on mahdollista tutkia vastaanotollani. Tutkimismuoto perustuu asiakkaan toiveeseen, kuinka haluaa tulla tutkituksi.  Toki osaan vastata kysymykseen, mikä tapa haastattelun perusteella on tarkoituksen mukaisin. Lämpimästi tervetuloa vastaanotolle!


Perhosia vatsanpohjassa ja unelmista totta!

27.2.2020 | Femihealth

Muistatko milloin viimeksi tunsit ”perhosia vatsanpohjassa”? Entä muistatko sen pakahduttavan tunteen, kun olisit halunnut jo päästä kertomaan koko maailmalle uusista suunnitelmista, mutta vielä ei ollut sen aika. Näissä tunnelmissa elimme kollegani, nykyisen yhtiökumppanini kanssa viimeiset viikot. Nyt uudet kuviomme on julkaistu ja olemme niistä äärimmäisen onnellisia. Femihealth Oy saa uudet upeat tilat ja uudet kasvot, eli Iran ja minut Tuulan yhteistyöhön. Meidän upea paikka tulee Helsingin sydämeen, Kaisaniemeen. Tilamme on Unioninkatu 39:ssä, muutaman askeleen päässä bussi- ja raitiovaunupysäkiltä, Helsingin yliopiston metroasemalta sekä Helsingin päärautatieasemalta. Ikkunoistamme pilkottaa Tuomiokirkon kupoli, mutta ennen kaikkea vuodenaikojen mukaan muuttuva taulumainen näkymä Kaisaniemen puistoon sekä Helsingin yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Merikin pilkottaa parvekkeeltamme. Mitä voisi enempää toivoa.

 

Kun saat toteuttaa unelmaasi

Oletko kokenut sitä tunnetta, että saat toteuttaa unelmaasi? Ollessani osa yritystä, jossa työskentelen, saan todella toteuttaa itseäsi auttaaksesi muita. Saan ammentaa kaikesta siitä mitä elämäni varrella olen kohdannut ja tehdä itseni näköisiä asioita. Yhtiökumppanini Iran kanssa jaamme samanlaisen arvomaailman ja holistisen näkökulman ihmisen hyvinvoinnista. Nautimme saadessamme jakaa yhteensä vuosikymmenten kokemustamme, oppimaamme ja kulkea rinnalla sekä tukea toista ihmistä hänen kasvussaan.

Olemme molemmat aikuisia naisia, monilapsisen perheen äitejä, intohimoisesti ja suurella rakkaudella työhömme suhtautuvia ammattilaisia. Eihän tällaisesta yhteistyöstä voi syntyä kuin hyvää. Tässä kohtaa 1+1 on enemmän kuin 2.

 

Lähtisitkö kahville?

Minut, ja elämäni viimeaikaiset muutokset, tuntevat ihmiset voisivat kuvitella asian saaneen alkunsa muutamassa viikossa. Olemme kuitenkin molemmat Iran kanssa vakavasti asioihin suhtautuvia ja näinkin isossa asiassa harkitsevia. Olimme tavanneet toisemme kollegoina, mutta emme voi sanoa tunteneemme toisiamme ennen kesää 2019. Saadessani viime kesänä Iralta viestin: ”Lähtisitkö kahville”, koin ensimmäisen ”perhosia vatsassa” tunteen. Intuitiivisesti tiesin, ettei hän kysyisi, ”pelkästään kahville”. Molemmilla meillä oli tuossa kohtaa elämässämme muutoksia tulossa, mutta kumpikaan ei oikein vielä tiennyt mihin suuntaan pitäisi lähteä. Keskustelimme kahvikupin äärellä useamman tunnin elämästä, kaikissa sen väreissä. Huomasimme jakavamme paljon samankaltaisuuksia elämässä. Mitään ei vielä tuolloin sovittu, mutta päätimme olla yhteydessä, kunhan ”nukkuisimme yön yli”.

Nukuimme yön jos toisenkin yli ja soittelimme toisillemme syksyn mittaan muutaman kerran. Itse mietin, että päästänkö käsistäni liian ison mahdollisuuden, jos en tartu tähän heti. Ira taas mietti omalta kannaltansa asioita. Joka kerta soittaessamme ja keskustellessamme tuntemuksistamme, oli meillä molemmilla tämä yhteinen yritys edelleen yksi mahdollinen suunta edetä elämässä. Leikkisästi totesimme ikään kuin olisimme ensin tutustuneet, sen jälkeen tapailleet, kunnes koitti vuosi 2020. Tuo vuosi tulee jäämään historiaan meidän kuvainnollisesti kihlautumisena, kun allekirjoitimme osakassopimuksen. Seuraavaksi ikään kuin menimme naimisiin, kun sovimme tulevasta toimitilastamme. Voisiko elämässä olla enemmän sitoutunut, kuin jakaa vastuu ja tehdä toisen kanssa töitä päivittäin.

 

Luottamus

Joku saattaa miettiä, että miten uskaltaa tehdä tuollainen sitoumus elämässään. Tässä voin todeta meidän molempien kokeneen paljon elämässämme. Meidän molempien intuitio on vahva ja olemme molemmat elämämme aikana kohdanneet myös sairaita ihmissuhteita. Yli puolen vuoden aikana käytyjen keskustelujemme aikana, olemme oppineet tuntemaan toisiamme. Olemme jakaneet avoimesti ja jopa raadollisen rehellisesti asioita, joista ei kenelle tahansa edes halua avautua. Nämä asiat ovat vahvistaneet yhteyttämme, toinen toistemme tuntemusta ja luottamusta toisiimme. Tästä syystä voin todella syvältä sydämestäni todeta, etten voisi parempaa ja luotettavampaa yhtiökumppania itselleni toivoa.

Olen ikuisesti Iralle kiitollinen tuosta intuitiivisesta kysymyksestä: ”Lähdetkö kahville?”. Se todella muutti elämäni suunnan ja saan tulevaisuudessa toteuttaa suurimpia unelmiani, joita en yksin edes pystyisi toteuttamaan.


Millainen meidän Femihealth Oy on?

Meidän luotsaama Femihealth Oy on holistisesti hyvinvointia lisäävä yritys. Erityisosaamisena on Iran kautta vankka naisten hyvinvoinnin lisääminen, äitiysfysioterapia, lantionpohjafysioterapia sekä yksilökuntoutuksena että ryhmäliikuntana. Ira laajentaa osaamistaan ja uudistuneessa Femihealthissa on mahdollista päästä myös Iran ohjaamiin itsetuntemusryhmiin sekä aikanaan terapiaan. Minun, eli Tuulan kautta talosta löytyy yli kahdenkymmenen vuoden kokemus tuki-ja liikuntaelimistön kuntoutuksesta sekä äitiysfysioterapian alalta. Kehonhallinnan harjoittelu on ollut osa elämääni jo nuoresta asti voimistelun kautta. Nykyisin käytössäni olevia menetelmiä ovat mm. pilates, spiraalistabilaatio, Footbic, Hoitava Hengitys, moderni sauvakävely, NLP, rentoutus. Lisäksi tulen tarjoamaan energiahoitoja Reiki-hoidon muodossa. Reiki on kulkenut elämässäni mukana lähes kymmenen vuoden ajan, mutta nyt sen on aika päästä yhtenä hoitomuotona mukaan lisäämään kokonaisvaltaista hyvinvointia asiakkaille.

 

Ammattilaisten kouluttajana

Asiakkaille suunnatun harjoittelun sekä kuntoutuksen lisäksi olemme erityisosaajia ammattilaisten lisäkouluttajana. Tarjoamme omaa ja yhteistyökumppaneidemme vahvaa osaamista mm. äitiysfysioterapian, äitiysliikunnan, pilateksen sekä spiraalistabilaation koulutuksissa. Puhumattamaan tulevista uusista kuvioista, jotka aiheuttavat ”perhosia vatsanpohjaan”, kun niistä ei voi vielä ääneen puhua.

Unelmat on tehty unelmoitaviksi, jotta ne on mahdollista myös toteutua.

 

 

 

 

 

 

 

 

#femihealth #unelmoi #unelmattodeksi #unelmistatotta #yhteistyö #irarissanen #tuulaschoultz #fysioterapia #koulutus #fysioterapeutti #kehonhallinta #perhosiavatsassa

 


“Sukuvika pömppö” katosi synnytyksen jälkeisessä fysioterapiassa

24.1.2020 | Ira Rissanen

Mitä jos keskivartalo olisi synnytysten jälkeen paremmassa kunnossa kuin ennen raskauksia? Onko se mahdollista? Vai onko käyrä auttamattomasti alaspäin mitä fyysiseen kuntoon tulee? Jaan asiakkaani kokemuksen hänen luvallaan ja kirjoittamana. On mahdollista, että keskivartalo on synnytyksen jälkeen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Hänen kohdallaan fysioterapia sisälsi harjoitteiden lisäksi tutkimisen ja testaamisen jälkeen manuaalista terapiaa (esim. arpikäsittelyt) ja  harjoitteiden ohjaamisen sekä  seurannan ja progression. Tässä tapauksessa asiakas sai ennemmän kuin odotti ensimmäisellä fysioterapia käynnillä.
“Kävin Iran luona ensimmäisen kerran 7 viikkoa toisen lapseni syntymän jälkeen. Olin synnyttänyt tyttäreni sektiolla ja minulla oli vatsalihasten erkauma, joten halusin ammattilaisen apua sektioarven sekä erkauman kuntouttamisessa. Lähtötilanteeni oli sellainen, että kun makasin kyljelläni, mahani valui lattialle ja tuntuma lantiopohjalihaksiin oli kadonnut. Pelkäsin myös itse koskea sektioarpeeni vaikka olin lukenut, että sitä kannattaisi itse mobilisoida. Kävin Iran luona neljä kertaa viiden kuukauden aikana. Hän tarkisti aina aluksi lantionpohjalihasteni ja erkaumani tilanteen ultraäänellä, käsitteli sektioarpeani ja lopuksi neuvoi minulle uusia harjoitteita kotona tehtäväksi. Ira neuvoi myös mitkä muille lihasryhmille tehtävät voimaharjoitteluliikkeet olivat turvallisia tehdä. Harjoitteiden vaikeusaste kasvoi kerta kerralta ja oli kannustavaa huomata miten pikkuhiljaa yhteys omiin lihaksiin alkoi löytyä.
 
Nyt seitsemän kuukautta synnytyksen jälkeen lantionpohjanlihakseni ja vatsalihakseni ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan! Minulla oli aina ennen alavatsassa pömppö, joka ei kadonnut minnekään – edes silloin ennen lasten saantia kun treenasin parhaimmillani 5 kertaa viikossa salilla. Olin ajatellut sen olevan inhottava sukuvika josta ei pääse eroon, mutta nyt vatsani on täysin litteä ja pömppö on kadonnut! Olen todella kiitollinen Iralle mahtavista neuvoista ja kannustuksesta ja suosittelen Iran asiantuntemusta lämpimästi muillekin äideille! “
 
Kiitos kokemuksesi jakamisesta. Siitä on varmasti vertaiskokemuksena hyötyä myös muille!
Arpikäsittelyt tehdään optimaalisesti 3vkon- 3kk jälkeen leikkauksesta(koskee myös muita leikkauksia kuin sektio), mutta arpea on hyvä liikutella lempeästi jo ennen tätä.  Tärkeää on myös huolehtia siitä, ettet lyhisty kasaan, vaan oikaiset vartalosi suoraksi. Tulehtunutta arpea ei ole hyvä käsitellä. Tulehdus on tärkeää hoitaa ensin. Pitkittynyt tulehdus lisää kiinnikkeiden syntymisen riskiä.
Ira Rissanen


Vieraskynä: Voiko raskausaikana kuntouttaa vatsalihaserkaumaa?

4.1.2019 | Ira Rissanen

vatsalihaerkauman parantuminen

Voiko raskausaikana kuntouttaa vatsalihaserkaumaa?

Voisiko tuo raskauden jälkeinen urakointi olla kuitenkin ennalta hoidettavissa tai ainakin huomattavasti helpompi homma, jos harjoittelu olisikin ennalta ehkäisevää?

Ira hoitaa

“Monesti törmään ajatukseen, ettei lantionpohjan ongelmille tai vatsalihasten erkaumalle kannata tehdä raskausaikana mitään, koska kuitenkin tilanne eskaloituu raskauden edetessä.

Moni ajattelee harjoittelevansa sitten kun olen synnyttänyt ajatuksella. Voisiko tuo raskauden jälkeinen urakointi olla kuitenkin ennalta hoidettavissa tai ainakin huomattavasti helpompi homma, jos harjoittelu olisikin ennalta ehkäisevää? Voiko myös olemassa olevia oireita ja ongelmia kuntouttaa myös raskaus aikana?  Vastaus on kyllä. Jaan teille esimerkin tästä asiakkaani kertomana.”

"En ennen raskautta osannut edes kuvitella, etten vuoden kuluttua synnytyksestä olisi palautunut."
Jonna
36

Treenaaminen ennen raskautta ja raskauden aikana

 

Kuntosali on jo pitkään ollut minulle rakas harrastus ja tultuani raskaaksi, tuntui luonnolliselta jatkaa sitä. Jätin suorien vatsalihasten tekemisen jo varhaisessa vaiheessa ja kevensin treenejä, vaikkei raskaus treenatessa juurikaan häirinnyt. Olin kyllä kuullut erkaumasta, mutta treenit kulkivat hyvin ja keho tuntui toimivan normaalisti myös raskauden aikana. Oletin ilman muuta palautuvani nopeasti raskaudesta. Hämmästykseni oli suuri, kun esikoiseni synnyttyä sektiolla keho ei enää tuntunutkaan omalta. Kyljellään nukkuminen oli epämiellyttävää, sillä vatsa lässähti omituisesti sivulle. Selällään tunsin suoliston liikkeet vatsan ihon läpi ja kävellessä navan alueella tuntui painetta. Heti ensimmäisen salitreenin aikana tiesin, ettei kaikki ole kunnossa, vaikka jälkitarkastuksessa olin saanut luvan palata treenien pariin.

 

Treenaaminen erkauman kanssa lapsen synnyttyä

 

Jatkoin salitreenejä ja yritin kuntouttaa erkaumaani erilaisilla netti- ja ryhmäkursseilla, mutta edistystä ei juuri tapahtunut, joten käännyin äitiysfysioterapeutin puoleen. Vaikka tiesin että kyse on erkaumasta, sen koko yllätti. Ensimmäisellä käynnillä mitattiin suurimmillaan 8cm erkauma. Sain erilaisia harjoituksia kuntoutukseen ja myös sektioarpea käsiteltiin, mutta salitreenit joutuivat jäähylle.

 

Erkauman hoito

 

Päädyin Femihealthiin Iran ohjaukseen muuton myötä. Siinä vaiheessa kuntoutusta oli jo jatkunut puolisen vuotta ja erkaumaa vielä vajaa 6cm jäljellä. Esikoiseni oli tällöin vuoden ikäinen. En ennen raskautta osannut edes kuvitella, etten vuoden kuluttua synnytyksestä olisi palautunut.

Iran antamilla ohjeilla jatkoin kuntoutusta ja homma alkoi taas edetä. Raskaaseen kuntosalitreeniin tottuneena minun oli välillä vaikea tehdä harjoitteita, jotka eivät tuntuvasti kuormittaneet lihaksia, mutta laitoin jääkaapin oveen tukkimiehen kirjanpidon harjoitteista ja pitäydyin siinä. Viiden kuukauden päästä erkaumaa ei enää ollut kuin kolmisen senttiä, ja sain jo palata rajatusti salitreenin pariin. Silloin sain tietää olevani uudestaan raskaana.

 

Uusi raskaus

 

Jatkoin Iralla käyntiä koko raskauden ajan. Harjoitteita muokattiin raskauden edetessä ja sain tehdä myös kevyttä salitreeniä. Vatsani kasvoi toisessa raskaudessa huomattavasti isommaksi, joten jännitin mikä tilanne on synnytyksen jälkeen. Välillä motivaation ja ajan löytäminen harjoitteisiin oli hankalaa taaperon kanssa, mutta pyrin tekemään ainakin minimimäärän toistoja viikossa.

Harjoittelu kannatti. Kuopukseni synnyttyä sektiolla, odotin jälkitarkastukseen asti ennen kun menin Femihealthiin tarkistamaan tilanteen. Jo ennen käyntiä tiesin, ettei tilanne ole niin paha kuin esikoiseni kanssa, sillä samanlaista muljumista vatsassa ei tuntunut. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun erkaumaa mitattiin leveimmältä kohdalta vain  kolme senttiä. Käytännössä erkaumani ei harjoitteiden ansiosta ollut kasvanut juuri ollenkaan. Syvät vatsalihakset eivät toki toimineet vielä kuten pitäisi, mutta raskauden aikana tehty kuntoutus ei ainakaan ollut mennyt hukkaan.

Nyt olen todella tyytyväinen, että päätin jatkaa kuntoutusta raskauden aikana. Harmittaa vain etten ensimmäisen raskauden aikana tiennyt, että äitiysfysioterapiasta voi olla hyötyä myös ennen synnytystä. Tästä on huomattavasti helpompi jatkaa eteenpäin.

 

-FemiHealthin asiakas Jonna, 36 vuotta


Vieraskynä: Pömppövatsasta ja selkäkivuista eroon äitiysfysioterapiassa

15.8.2018 | Ira Rissanen

Sain esikoiseni heinäkuussa 2017 sektiolla. Minulla on kilpaurheilutausta kilpavoimistelusta ja salitreenasin aktiivisesti ennen raskautta ja raskaudenkin aikana 3 x viikossa. Olin siis hyvässä kunnossa ennen raskautta ja tietenkin oletin palautuvani nopeasti. Synnytyksestä oli kulunut viikkoja ja pian muutama kuukausi ja näytin edelleen siltä kuin olisin raskaana; iso pömppövatsa veti mielen matalaksi.

Vieraskynä

Pömppövatsasta ja selkäkivuista eroon äitiysfysioterapiassa!

By Ira Rissasen asiakas X

Asiakkaan liikuntatausta ennen raskautta ja sen aikana

– Sain esikoiseni heinäkuussa 2017 sektiolla. Minulla on kilpaurheilutausta kilpavoimistelusta ja salitreenasin aktiivisesti ennen raskautta ja raskaudenkin aikana 3 x viikossa. Olin siis hyvässä kunnossa ennen raskautta ja tietenkin oletin palautuvani nopeasti.

Synnytyksen jälkeen pömppövatsa – suorien vatsalihasten erkauma

– Synnytyksestä oli kulunut viikkoja ja pian muutama kuukausi ja näytin edelleen siltä kuin olisin raskaana; iso pömppövatsa veti mielen matalaksi. Samalla kärsin oudoista oireista; hengitys ei tuntunut normaalilta. Vaunulenkeillä tuntui kuin en saisi pidettyä kroppaani kasassa, keskivartalon tuki oli hävinnyt. Vatsalihasten erkaantuma oli minulle täysin uusi juttu; etsin itse tietoa netistä ja valmennuksen Iran kanssa aloitin lokakuussa 2017, kun synnytyksestäni oli kulunut 3 kuukautta.

 

Synnytyksestä oli kulunut viikkoja ja pian muutama kuukausi ja näytin edelleen siltä kuin olisin raskaana

Äitiysfysioterapiassa kokonaisvaltaista hoitoa

– Ira on ihana ja ammattitaitoinen, asiansa osaava ammattilainen. Minusta pidettiin huolta kokonaisvaltaisesti. Aloimme kuntouttaa erkaumaa, Ira käsitteli sektiohaavani ja opetti tekniikan, miten sitä tulee käsitellä kotona. Alaselkäni oli kovin kipeä vatsalihasten tuen puuttuessa; Ira kiinnitti huomiota myös näihin kiputiloihin.

Tuloksia kuntouttavilla harjoitteilla

– En olisi voinut uskoa, että tulosta alkaisi tulla niin nopeasti. Jo parin viikon jälkeen aloin huomata vatsassani eron entiseen. Ja myös olo muuttui koko ajan paremmaksi ja elinvoimaisemmaksi.

Jokaisella käynnillä sain uusia liikkeitä, mikä piti mielenkiintoa ja motivaatiota yllä. Lisäksi Ira mittasi vatsalihasten erkauman millin tarkkuudella joka kerta ja sentit puhuivat puolestaan; tilanne parani koko ajan. Iran kanssa kuvasimme puhelimeeni joka kerralla uudet liikkeet, joten ne oli helppo muistaa ja oppia kotona.

Ennalta ehkäisevä fysioterapia raskausaikana

– Ensikerralla olen järkevä ja hakeudun Iralle jo raskauden aikana. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut toimintakykyni takaisin, pystyn salitreenaamaan ja tekemään sairaanhoitajan työtäni ilman ihmeellisiä kipuja ja rajoitteita.

Kiitos Ira, olet huippu!

Äitiysfysioterapeutti Ira Rissasen terveiset

Kiitän lämpimästi sinua, kun haluat kertoa synnytyksestä palautumisesta myös muille äideille oman tarinasi sekä kuvien avulla. Olen ilolla seurannut kuntoutumistasi ja ahkeraa harjoitteluasi. Olet tehnyt erittäin tunnollisesti kotiharjoitteesi ja on aivan mahtavaa, kun olet myös saavuttanut ensimmäisellä kerralla asettamasi tavoitteet! Suuret kiitokset kauniista kiitoksestasi, joka lämmittää sydäntä <3 Ira


Liikunnallisen äidin pitkä tie synnytyksen jälkeiseen kuntoutumiseen

7.3.2018 | Ira Rissanen

Tänään löysin sähköpostiini hukkuneen kiitos- kirjeen. Vaikka saan viikottain todistaa monta kuntoutumistarinaa, niin tuntuu aivan mahtavalta lukea tämän kaltaista palautetta! Nöyrä kiitos siitä <3 Kirje kertoo myös äitiysfysioterapian spesifisyydestä ja siitä, että se vaatii erikoistumista.

Olen erittäin iloinen, että saamme tehdä FemiHealth- tiiminä töitä. Tämän asiakkaan kuntoutuksessa teimme yhteistyötä osteopaatti Piritta Kuuselan kanssa. Meillä ottaa vastaan myös osteopaatti Sara Lexmond sekä pian valmistuva osteopaatti Anni Stauffer, joka on juuri saanut valmiiksi opinnäytetyön suorien vatsalihasten erkaumasta. Meillä toimivat äitiysfysioterapeutit Sara Seppäläinen, Sonja Toivola, Heli Harsunen sekä Sari Vannas. Voin lämpimästi suositella heitä kaikkia.

Suorien vatsalihasten erkauman kuvantaminen ultraäänellä

Asiakkaan luvalla jaan seuraavan kirjeen:

Sain ensimmäisen lapseni 12v. sitten ja olen siitä lähtien epäillyt erkaumaa. Ensimmäisen lapsen jälkeen elämään jäi jatkuva alaselän väsymisen tunne, pömpöttävä vatsa ja epämääräiset lantion ja reiden alueen kivut, jotka vain pahenivat 8v. sitten syntyneen lapsen jälkeen. Olen käynyt lukuisilla fysioterapeuteilla, kiropraktikolla, OMT-fysioterapiassa, ostoepaatilla ja hieronnassa, mutta en ole löytänyt ihmistä, joka olisi osannut yhdistää kaikki vaivani epäilemääni erkaumaan.Kävin työterveydessä ties monettako kertaa valittelemassa pistävää kipua alaselässä ja neljä vuotta sitten lääkäri varmaan kyllästyi myös siihen, ettei saanut vaivalle selvyyttä. Työterveydessä ultralla todetun erkauman toteamisen jälkeen sain jälleen lähetteen fysioterapeutille…
Selvittelin erkauma-asiaa netissä ja törmäsin Iran opinnäytetyöhön, jonka keikutin silloiselle fysioterapeutille luettavaksi ja tulkittavaksi ja pyysin, että hän tutkisi minut erkauma mielessä ja ohjaisi minulle harjoitteita. Yritimme yhteistyössä, mutta tulosta ei vain tullut. Erkauma pysyi, pömpöttävä vatsa säilyi ja samoin kivut.
Lopulta löysin tieni Iran nettisivuille ja oikeasti epätoivoisena lähetin pyynnön, josko pääsisin näytille. Aika järjestyi ja sen jälkeen koko tarina muuttuikin painajaismaisesta yksin pyörittelystä täysin uudeksi tarinaksi, jolla on oikeasti uskomaton, onnellinen loppu. Iran ohjauksessa n. 4cm erkauma on käytännössä kadonnut ja jännesauma on palautunut normaaliksi, vatsan pömpötys on kadonnut ja selkä rauhoittunut. Aikaa tähän on mennyt reilusti alle 6kk!
Iran ammattitaito ohjata sanallisesti, keksiä todella hyviä mielikuvia harjoituksiin sekä luoda uskoa palautumiseen on lyönyt todella ällikällä; moni muukin yritti, mutta kukaan muu ei siihen kyennyt! Ammattitaitoinen, empaattinen työote yhdistettynä huikeaan, portaittain etenevään ohjaamiseen on mahdollistanut minulle uusien harrastusten aloittamisen vuosien tauon jälkeen. Pakko on myös kehua uskomatonta osteopaattia Pirittaa FemiHealthista, jonka hoito on tukenut yli kymmenen vuotta kehittymään päässeiden lihaskireyksien oikaisemista taikurimaisella pehmeydellä. Uskomaton tiimi! Jos joku, kuten minä, on heittämässä toivoa kankkulan kaivoon tai valitsemassa erkaumaleikkauksen niin suosittelen todella lämpimästi kääntymistä ensin Iran ja hänen tiiminsä puoleen. Minä olen (vihdoin) normaalisti kävelevä esimerkki näiden ihanien ihmisten rautaisesta ammattitaidosta. Suosittelen koko sydämestäni kaikille äideille ja äidiksi haluaville!
Kiitos Ira <3, todella paljon.

FemiHealth- tiimi KIITTÄÄ!!!


Tunnista vatsalihasten erkauma ja treenaa lantionpohja vahvaksi

21.11.2017 | Ira Rissanen

Mikä on vatsalihasten erkauma? Voiko sitä ennaltaehkäistä tai kuntouttaa? Voiko lantionpohjan lihasten harjoittelulla ehkäistä/ hillitä väliliha repeämiä/ -leikkauksia(episotomia)? Voiko synnytys mennä helpommin hyvällä valmistautumisella? Palautuuko synnytyksestä nopeammin/helpommin, jos harjoittelee ryhtiä ja lantionpohjan lihaksia?

Näihin kysymyksiin annoin vastauksia Akuutti ohjelmaan: Raskaus ei pääty synnytykseen. Voit katsoa lähetyksen Yle Areenasta tai ke 22.11 klo 20:00 tv:stä. Katso ohjelma tästä:

https://areena.yle.fi/1-3760093

 

Kotikäynnillä minulla on mukana “kenttävarustus” eli kädet ja työntömitta. Vastaanotolla käytän ultraa apuna lantionpohjan lihasten harjoittelun ohjaamiseen, suorien vatsalihasten erkauman mittaamiseen sekä mm. vatsalihasten/ selän syvien lihasten/pallean kuvantamiseen. Kuten haastattelusta selviää, hengitys on myös osa kuntoutusta niin lantionpohjan kuin erkaumankin suhteen.

 

Haastattelun pohjalta syntyi myös artikkeli, jonka voit lukea: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/20/moni-karsii-tietamattaan-vatsalihasten-erkaumasta-tunnista-erkauma-ja-treenaa

Löydät artikkelista myös video klipin, jossa ohjaan lantionpohjan lihasten harjoitteen. Anna hengityksen virrata harjoituksen aikana, pidä supistusta yllä 1-2s/ toista 10 kertaa/ 1-3 sarjaa/ 5 kertaa viikossa. Rentouta lantionpohjan lihakset ennen uutta supistusta. Synnytystä ajatellen hyödyt lantionpohjan lihasten rentoutusharjoittelusta yhtä paljon kuin niiden vahvistamisesta. Vahvistaminen on myös helpompaa, kun lihakset pääsevät välillä rennoksi.  Synnytystä ennen kannattaa myös hieroa välilihaa ja öljytä sitä esim.kookosöljyllä, vehnänalkioöljyllä. Näin väliliha myötää paremmin synnytystä ja vältät/lievennät välilihaleikkauksen tarpeen ja repeämät. Myös jo syntyneet arvet(myös sektio) kannattaa hoitaa. Apua tähän saat äitiysfysioterapeutilta.

Synnytys asennolla on myös väliä. Luonnollisin asento on kyykky asento, jossa avustaja tukee välilihaa. Tämä ei aina kuitenkaan ole soveltuvin, joten kannattaa konsultoida kätilö/synnytysdoulaa myös synnytystä helpottavissa asennoissa ja vaihtoehdoista kivun lievitykseen. Meillä toimii kätilö/doula Emmi Rissanen, joka tekee myös kotikäyntejä. Erittäin suosituilla äitiysjooga- kursseiltamme saat myös doula/ joogaopettaja Hamilta synnytykseen valmistautumiseen apua ja harjoitteita.

Tarjoamme laadukkaita koulutuksia mm. fysioterapeuteille, osteopaateille ja liikunta- alan ammattilaisille. Katso tulevat koulutukset sivujemme kalenterista www.femihealth.fi . Tammikuussa ensimmäisenä starttaa FH suorien vatsalihasten erkauman perusteet.